Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jednogarnkowy makaron w kremowym sosie z karczochami i szpinakiem

By 09:35 ,

Jakiś czas temu kupiłam paczuszkę mrożonych karczochów, choć nie miałam wobec nich żadnego konkretnego planu. Karczochy wylądowały w zamrażarce, czekając dość długo na swoją kolej. W końcu jednak i na nie przyszedł czas ;) Mój wybór padł na szybki i łatwy jednogarnkowy makaron w kremowym sosie. Karczochy i szpinak zgrały się smakowo bardzo dobrze, a dodatek parmezanu nadał wyrazistego smaku. 
Do przygotowania tej potrawy najlepiej użyć wysokiej patelni o grubym dnie lub garnka z nieprzywierającą powłoką.



JEDNOGARNKOWY MAKARON W KREMOWYM SOSIE Z KARCZOCHAMI I SZPINAKIEM
(przepis na 2 porcje)

  • 200 g makaronu (u mnie penne),
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka masła,
  • 150-200 g ćwiartek karczochów mrożonych lub marynowanych w oliwie,
  • 2 duże garście szpinaku baby,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego,
  • 3 łyżki startego żółtego sera (najlepiej gruyere, ale może być dowolny ser, nawet gouda lub edamski),
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • 50 ml śmietanki kremówki,
  • sól i świeżo mielony pieprz


W głębokiej patelni rozgrzać oliwę i masło, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć na niedużym ogniu przez kilka minut. Gdy cebula zmięknie i zacznie się rumienić, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i smażyć jeszcze kilkanaście sekund. 
Dodać makaron, karczochy, mleko i bulion, gotować pod przykryciem na niedużym ogniu, aż makaron będzie półtwardy (ok. 10 minut). Od czasu do czasu przemieszać składniki, aby nie przywierały do dna. W razie potrzeby dolać nieco wody.
Dodać szpinak i śmietankę, wymieszać, gotować kolejne 4-5 minut. Patelnię zdjąć z ognia, dodać ser żółty, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Jeśli danie jest zbyt gęste, dolać odrobinę mleka.
Przed podaniem posypać startym parmezanem.


Może zainteresuje Cię również

1 komentarze