Obsługiwane przez usługę Blogger.

Jagnięcina z porami po gruzińsku

By 09:09 ,

Jagnięcina nadal jest trudna do kupienia w naszym kraju - szkoda, ponieważ jest nie tylko bardzo smaczna, ale i łatwa w obróbce i daje duże pole do kulinarnego popisu. 
Gdy ostatnio udało mi się nabyć jagnięcinę, przygotowałam z niej pyszny i aromatyczny gulasz z dodatkiem porów. Wino i estragon nadają potrawie bardzo fajnego akcentu smakowego.

Jako dodatek do gulaszu przygotowałam także chlebki lawasz, ale można podać danie także ze zwykłym, dobrym chlebem :)

gulasz z jagnięciny z porami

JAGNIĘCINA Z PORAMI PO GRUZIŃSKU
(przepis na 4 porcje)

  • 500 g jagnięciny,
  • 2 średniej wielkości pory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • pół szklanki przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 szklanka bulionu drobiowego lub mięsnego,
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz,
  • świeża kolendra (ewentualnie natka pietruszki) do posypania


Mięso pokroić w kostkę, przełożyć do miski, wymieszać z ostrą papryką, sporą szczyptą pieprzu i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Pory pokroić w dość grube (ok. 1 cm) plastry. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, wrzucić mięso i smażyć na dużym ogniu, aż zetnie się z wierzchu. Zmniejszyć moc palnika, dodać masło i pory, smażyć, mieszając, ok. 3-4 minuty. Oprószyć estragonem i szczyptą soli, wlać bulion i dusić pod przykryciem ok. 40 minut, aż mięso będzie miękkie. Po tym czasie wlać wino i przecier pomidorowy, dodać cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować bez przykrycia jeszcze ok. 10 minut, aż nadmiar płynów odparuje.
Podawać posypane kolendrą lub natką pietruszki.


(na podstawie przepisu z książeczki "Gulasze i potrawki" Hanny Szymanderskiej, z moimi modyfikacjami)

gulasz z jagnięciny po gruzińsku

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze