Meatzza (mizza)
...czyli pizza na mięsnym spodzie. Prawdziwa rozpusta dla mięsożerców i ciekawa odmiana dla tradycyjnej pizzy. Ten wynalazek daleki jest od tradycyjnej kuchni włoskiej i pewnie niejeden Włoch widząc coś takiego miałby ochotę zdzielić kijem Nigellę Lawson, która rozpowszechniła tenże przepis ;) No ale Włosi, jak zauważyłam, są zasadniczo mocno przewrażliwieni na punkcie swojej kuchni...
Jeśli nie jesteście kuchennymi purystami i lubicie solidną dawkę mięcha - przepis jest dla Was :)
PS Świetnym dodatkiem do mięsnej pizzy są węzełki czosnkowe :)
MEATZZA (MIZZA)
- 500 g mielonej wołowiny,
- 3 łyżki tartego parmezanu,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 jajka,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 1 ząbek czosnku,
- sól i pieprz
dodatki:
- 3 łyżki sosu pomidorowego do pizzy (przepis),
- 150 g startej mozzarelli albo żółtego sera,
- 2 pieczarki,
- 1/4 czerwonej lub zielonej papryki,
- 1/4 czerwonej cebuli,
- suszone oregano
Do miski włożyć mięso, dodać parmezan, bułkę tartą, jajka, natkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie wyrobić (najlepiej dłonią), aż składniki się połączą.
Okrągłą formę o średnicy 28 cm natłuścić oliwą (można użyć spodu od tortownicy). Przełożyć mięso i dokładnie rozprowadzić dłońmi po całej powierzchni formy (warto zwilżyć dłonie wodą, aby masa mięsna nie kleiła się do rąk). Na wierzchu rozprowadzić sos pomidorowy, następnie posypać startym serem i obłożyć pokrojonymi pieczarkami, papryką i cebulą.
Piec w 220°C przez 20-25 minut, aż brzegi mizzy się zarumienią, a ser się stopi.
(na podstawie przepisu Nigelli Lawson, z moimi zmianami)
2 komentarze
super przepis :)
OdpowiedzUsuńale bym zjadła taką...
OdpowiedzUsuń