Zupa pieczarkowa
Kolejna zupa-klasyk z polskiej kuchni. Znana i lubiana przez większość osób. Dobra na każdą porę roku. Niedroga i łatwa w przygotowaniu. Słowem - same zalety :)
zupa pieczarkowa |
(przepis na 4 porcje)
- 500 g pieczarek,
- 2 nieduże marchewki,
- 1 nieduży korzeń pietruszki,
- kawałek bulwy selera,
- 1/2 cebuli,
- 2 średnie ziemniaki,
- 10 cm kawałek pora,
- 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego,
- 2 liście laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- szczypta suszonego tymianku,
- 50 ml śmietanki 18% (z kartonika),
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz,
- natka pietruszki
Cebulę posiekać, pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni stopić masło, wrzucić cebulę, a gdy nieco zmięknie, dodać pieczarki. Smażyć na dość dużym ogniu, aż lekko się zarumienią.
W tym czasie marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a pora w półplasterki. W garnku zagotować bulion, dodać pokrojone warzywa oraz podsmażone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
1 komentarze
pieczarkowa to jedna z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuń