Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa pieczarkowa

By 21:42 , , , ,

Kolejna zupa-klasyk z polskiej kuchni. Znana i lubiana przez większość osób. Dobra na każdą porę roku. Niedroga i łatwa w przygotowaniu. Słowem - same zalety :)

zupa pieczarkowa

ZUPA PIECZARKOWA
(przepis na 4 porcje)
  • 500 g pieczarek,
  • 2 nieduże marchewki,
  • 1 nieduży korzeń pietruszki,
  • kawałek bulwy selera,
  • 1/2 cebuli,
  • 2 średnie ziemniaki,
  • 10 cm kawałek pora,
  • 5 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • szczypta suszonego tymianku,
  • 50 ml śmietanki 18% (z kartonika), 
  • 1 łyżka masła, 
  • sól i pieprz, 
  • natka pietruszki

Cebulę posiekać, pieczarki pokroić na plasterki. Na patelni stopić masło, wrzucić cebulę, a gdy nieco zmięknie, dodać pieczarki. Smażyć na dość dużym ogniu, aż lekko się zarumienią.
W tym czasie marchewki, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a pora w półplasterki. W garnku zagotować bulion, dodać pokrojone warzywa oraz podsmażone pieczarki, liście laurowe, ziele angielskie i tymianek. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na małym ogniu ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zupę zdjąć z ognia, dodać śmietankę i wymieszać. Na koniec doprawić solą i pieprzem.

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze