Krem Speculoos
Speculoos to kruche, korzenne ciasteczka popularne w Holandii i Belgii. Nazywane są również ciastkami św. Mikołaja. W Polsce, w okresie przedświątecznym, można kupić je w niektórych sklepach.
Na bazie tychże ciasteczek można przygotować przepyszne smarowidło do tostów, naleśników, brioszki itp. Jest absolutnie przepyszny, dekadencki i z pewnością umili niejedno pochmurne, zimowe popołudnie :)
krem ciasteczkowy speculoos |
KREM SPECULOOS
- 150 g ciasteczek speculoos,
- 60 g miodu o neutralnym smaku (np. lipowy, wielokwiatowy),
- 100 ml mleka,
- 100 g białej czekolady,
- 5 łyżek oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowy)
Czekoladę drobno pokroić i włożyć do miski. Podgrzać mleko z miodem, aż będzie bardzo ciepłe, zalać czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać proszek ciasteczkowy i delikatnie wymieszać mikserem do uzyskania gładkiej i ciągliwej masy. Pod koniec mieszania dodać olej. Jeszcze ciepły krem wlać do słoiczków i zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Ciasteczka wyłożyć na blachę i podpiekać 10 min, następnie zmielić w malakserze na proszek.
Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ciastka, zmielić 10 s/obr. 7. Przesypać do innego naczynia, odstawić.
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać miód, podgrzewać 4 min/50°C/obr. 1.
Dodać połamaną na kostki czekoladę, wymieszać 30 s/obr. 2.
Dodać rozdrobnione wcześniej ciastka, wymieszać 15 s/obr. 3, następnie ustawić 30 s/obr. 3, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo wlewać olej.
Jeszcze ciepły krem wlać do słoiczków i zostawić do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Przechowywać w lodówce.
(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)
krem pierniczkowy speculoos |
3 komentarze
Muszę spróbować taki zrobić, bo wygląda niezwykle ciekawie
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smacznie. Lubię zagraniczną kuchnię. Zrobię sobie też.
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuje zrobić taki krem, bo wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń