Obsługiwane przez usługę Blogger.

Brioszka

By 22:30 , ,

Brioszka - drożdżowa bułka z nieprzyzwoitą wręcz ilością masła i jajek to klasyk francuskich wypieków. Swoją strukturą i smakiem nie przypomina zbytnio zwykłego ciasta drożdżowego czy nawet chałki. Brioszka jest delikatna, puszysta i bardzo, bardzo maślana. Jedząc ją, nie wolno myśleć o kaloriach ;)
Przygotowanie wyśmienitej brioszki wymaga czasu. Ciasto powinno leżakować w lodówce całą noc. Czas włożony w kilkukrotne wyrastanie owocuje odpowiednią, wyjątkową strukturą ciasta, jednak z tego powodu pieczenie brioszki lepiej pozostawić sobie na weekend.

Tradycyjnie brioszkę wypieka się w formie do babki (bez kominka), formując charakterystyczną kopułkę na szczycie (tzw. głowę). Francuskie kawiarnie często oferują brioszki-babeczki w mniejszym rozmiarze. Brioszkę z powodzeniem można także upiec w formie keksowej.

Poniższy przepis powstał w oparciu o recepturę mistrza wypieków Michaela Roux.





BRIOSZKA
  • 45 ml mleka (w temp. pokojowej),
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 20 g cukru,
  • 330 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 4 jajka,
  • 180 g miękkiego masła,
  • żółtko roztrzepane z odrobiną mleka do posmarowania brioszki

Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać mleko i cukier, mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać mąkę, jajka i sól, całość wyrobić mikserem z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych, aż powstanie gładkie, jednolite ciasto (ok. 5 minut). Następnie, cały czas wyrabiając, stopniowo dodawać bo 1 łyżeczce masła. Kolejną porcję dodawać dopiero, gdy poprzednia połączy się z ciastem. Miskę z wyrobionym ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5-2 godziny (do podwojenia objętości). 
Po tym czasie ciasto odgazować, krótko zagniatając dłonią, następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc (maksymalnie 24 godziny).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na ok. 1,5 godz, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podzielić na 10 równych części i z każdej z nich uformować kulkę.
Podłużną formę (dł. 25-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i w dwóch rzędach ułożyć kulki z ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, następnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 25 minut.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, wymieszać 3 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, jajka i sól, wyrabiać 5 min/interwał. Następnie ustawić ponownie 5 min/interwał, w tym czasie przez otwór w pokrywie naczynia miksującego stopniowo dodawać masło. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 1,5-2 godziny (do podwojenia objętości). Po tym czasie ciasto odgazować, krótko zagniatając dłonią, następnie przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc (maksymalnie 24 godziny).
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i odstawić na ok. 1,5 godz, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie podzielić na 10 równych części i z każdej z nich uformować kulkę.
Podłużną formę (dł. 25-30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i w dwóch rzędach ułożyć kulki z ciasta. Odstawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, następnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec 25 minut.

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Wygląda pięknie. Jak by ją zrobić na noworoczne śniadanie? Dużo tego czekania.A gdyby tak ciasto po uformowaniu w kulki ponownie w blaszcze wstawić do lodówki na noc i wyjąć rano na 1-1,5h i do piekarnika.Miałoby to szansę powodzenia?

    OdpowiedzUsuń