Quesadillas z grillowaną cukinią i kukurydzą
Quesadillas to szybki sposób na ciepłe i smaczne danie rodem z kuchni meksykańskiej. Nadzienie do quesadillas może być dowolne, jednak niezbędnym składnikiem jest zawsze ser (z meksykańskiego "queso" = ser) oraz, oczywiście, tortille, które spajają nadzienie w całość.
Na blogu możecie znaleźć przepis na quesadillas z kiełbasą chorizo, quesadillas z kurczakiem oraz quesadillas z trzema serami, a tym razem proponuję lekką, bezmięsną wersję z grillowaną cukinią i kukurydzą. Te quesadille są łagodne w smaku, dlatego warto podać je z dodatkiem pikantnego sosu salsa :)
QUESADILLAS Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ I KUKURYDZĄ
(przepis na 4 porcje)
- 4 pszenne tortille,
- 8 łyżek kukurydzy z puszki,
- 1 cukinia (ok. 250-300 g),
- ok. 250 g sera żółtego (najlepiej cheddar),
- sól i pieprz,
- suszone oregano,
- olej lub oliwa,
Kukurydzę osączyć z zalewy. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię pokroić w 0,5 cm plasterki. Rozgrzać patelnię grillową i obsmażyć plasterki cukinii z obu stron, aż nieco zmiękną i ładnie się zrumienią (ja smażyłam na suchej, ale jeśli cukinie przywierają, można je delikatnie posmarować oliwą za pomocą pędzelka.
Na połówce każdej tortilli nałożyć odrobinę tartego sera, kilka plastrów grillowanej papryki i 2 łyżki kukurydzy, oprószyć solą, pieprzem i oregano, posypać pozostałym serem, złożyć tortillę tak, aby przykryć nadzienie 'pustą' połówką. Quesadillas posmarować z obu stron oliwą lub olejem za pomoca pędzelka i kłaść pojedynczo na patelni grillowej. Opiekać po kilka minut z każdej strony, dociskając nadzienie, aż tortilla się zarumieni a ser stopi.
Każdą quesadillę podzielić na 3 trójkąty i podawać z sosem salsa.
1 komentarze
Pycha, robiłem na drugie śniadanie, bardzo smaczne!
OdpowiedzUsuń