Owsiane pancakes z porzeczkami
Moją drugą propozycją na sezon porzeczkowy w tym roku są pancakes z płatkami owsianymi i porzeczkami właśnie. Te małe, kwaśne owoce nie tylko ładnie wyglądają w takich placuszkach, ale i świetnie podkreślają ich smak. Dzięki płatkom owsianym pancakes są bardziej sycące i sprawiają, że po śniadaniu długo nie będziemy odczuwać głodu. 
OWSIANE PANCAKES Z PORZECZKAMI
(2 porcje)
- 2/3 szklanki płatków owsianych,
 - 2/3 szklanki mąki,
 - 2/3 szklanki czerwonych porzeczek,
 - 1 łyżka cukru,
 - 1 łyżeczka cukru waniliowego,
 - 1 jajko,
 - 2/3 szklanki maślanki,
 - odrobina oleju do smażenia,
 - cukier puder do posypania
 - + opcjonalnie lekko osłodzony jogurt naturalny do podania
 
Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na około 20 minut, żeby zmiękły. Następnie dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy i jajko, wszystko starannie wymieszać. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć.
Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (najlepiej rozprowadzić olej za pomocą ręcznika papierowego) kłaść łyżką nieduże, okrągłe placuszki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z dwóch stron, aż będą rumiane.
Gotowe pancakes posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo podałam je także z lekko osłodzonym jogurtem naturalnym, dla przełamania kwaskowatości porzeczek.



11 komentarze
śniadanie wręcz idealne~!
OdpowiedzUsuńJutro na śniadanie będą idealne :)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki :)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne któregoś dla na śniadanie.
świetne placuchy!
OdpowiedzUsuńA czy mrożone porzeczki się nadadzą? Ja niestety wszystkie już pomroziłam i boję się, że takie rozmrożone będą zbyt ciapowate i popsują mi pancakesy :( A chętnie bym spróbowała takiego innego wydanie pancakesów, zwłaszcza, że moja Fasolka domaga się ostatnio duuuużej ilości pożywienia no a ileż można jeść :)
OdpowiedzUsuńTak, myślę że mogą być, tylko dodaj je do ciasta jeszcze zamrożone i od razu smaż :) kiedyś robiłam pancakes z mrożonymi jagodami i wyszły, więc z porzeczkami powinno być tak samo :)
UsuńTakie placuszki są przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńCzy z jogurtem naturalnym zamiast maślanki też wyjdą?
OdpowiedzUsuńTak :) sama używam zamiennie maślanki, kefiru lub jogurtu w zależności od tego, co akurat mam w lodówce :)
UsuńCzy może być posiekana czekolada zamiast porzeczek?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować, ale obawiam się, że topiąca się czekolada może przypalać się na patelni... :(
Usuń