Obsługiwane przez usługę Blogger.

Owsiane pancakes z porzeczkami

By 10:17 , , , ,

Moją drugą propozycją na sezon porzeczkowy w tym roku są pancakes z płatkami owsianymi i porzeczkami właśnie. Te małe, kwaśne owoce nie tylko ładnie wyglądają w takich placuszkach, ale i świetnie podkreślają ich smak. Dzięki płatkom owsianym pancakes są bardziej sycące i sprawiają, że po śniadaniu długo nie będziemy odczuwać głodu. 

 

OWSIANE PANCAKES Z PORZECZKAMI 
(2 porcje) 
  • 2/3 szklanki płatków owsianych, 
  • 2/3 szklanki mąki, 
  • 2/3 szklanki czerwonych porzeczek, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • 1 jajko, 
  • 2/3 szklanki maślanki, 
  • odrobina oleju do smażenia, 
  • cukier puder do posypania 
  • + opcjonalnie lekko osłodzony jogurt naturalny do podania 

 Płatki owsiane wymieszać z maślanką i odstawić na około 20 minut, żeby zmiękły. Następnie dodać mąkę, cukier, cukier waniliowy i jajko, wszystko starannie wymieszać. Dodać porzeczki i delikatnie połączyć. 
Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni (najlepiej rozprowadzić olej za pomocą ręcznika papierowego) kłaść łyżką nieduże, okrągłe placuszki. Smażyć na niezbyt dużym ogniu z dwóch stron, aż będą rumiane. 
Gotowe pancakes posypać cukrem pudrem. Ja dodatkowo podałam je także z lekko osłodzonym jogurtem naturalnym, dla przełamania kwaskowatości porzeczek.

Może zainteresuje Cię również

11 komentarze

  1. Jutro na śniadanie będą idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super placuszki :)
    Robiłam podobne któregoś dla na śniadanie.

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy mrożone porzeczki się nadadzą? Ja niestety wszystkie już pomroziłam i boję się, że takie rozmrożone będą zbyt ciapowate i popsują mi pancakesy :( A chętnie bym spróbowała takiego innego wydanie pancakesów, zwłaszcza, że moja Fasolka domaga się ostatnio duuuużej ilości pożywienia no a ileż można jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, myślę że mogą być, tylko dodaj je do ciasta jeszcze zamrożone i od razu smaż :) kiedyś robiłam pancakes z mrożonymi jagodami i wyszły, więc z porzeczkami powinno być tak samo :)

      Usuń
  4. Takie placuszki są przepyszne!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy z jogurtem naturalnym zamiast maślanki też wyjdą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak :) sama używam zamiennie maślanki, kefiru lub jogurtu w zależności od tego, co akurat mam w lodówce :)

      Usuń
  6. Czy może być posiekana czekolada zamiast porzeczek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować, ale obawiam się, że topiąca się czekolada może przypalać się na patelni... :(

      Usuń