Obsługiwane przez usługę Blogger.

Legumina porzeczkowa Hildy

By 10:27 , , ,

Udało mi się i w tym roku wysępić nieco porzeczek od rodziców; zrobiłam z nich między innymi taki oto smaczny deser podpatrzony na blogu Mopsika. Jest to przepis kuchni skandynawskiej, ale tego typu receptura, polegająca na zapieczeniu plastrów bułki w masie mleczno-jajecznej jest również popularna w krajach anglosaskich i znana jako „bread pudding”. Bez względu na nazwę – legumina czy pudding – ta typowo letnia, owocowa wersja deseru bardzo nam posmakowała :) 

 

LEGUMINA PORZECZKOWA HILDY 
(4 porcje) 
  • ½ weki (bułki paryskiej, angielki), 
  • 1,5 szklanki czerwonych porzeczek, 
  • 1 szklanka mleka, 
  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • masło do posmarowania formy, 
  • bita śmietana do podania, 
  • porzeczki do dekoracji 

Z bułki odkroić skórki i pokroić ją na cienkie kromki. Porzeczki lekko rozgnieść z 2 łyżkami cukru. 
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Jajka zmiksować z pozostałą 1 łyżką cukru na puszystą masę. Miksując, wlać mleko (ja wlałam gorące). 
W żaroodpornym naczyniu (np. takim do tarty) wysmarowanym masłem, ułożyć naprzemiennie warstwę bułek, porzeczek, bułek i porzeczek. Całość zalać masą jajeczno-mleczną. Zostawić na 20 minut. 
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika ostudzić do temperatury pokojowej i dopiero wtedy podawać z bitą śmietaną i świeżymi owocami. Można też schłodzić deser w lodówce. 

 

Może zainteresuje Cię również

1 komentarze

  1. Wow, cieszę się, że podpasował Wam ten deser. Dla mnie też był odkryciem. Dzięki kwaskowości porzeczek, jest idealny na upalne dni.

    OdpowiedzUsuń