Obsługiwane przez usługę Blogger.

Placki z tuńczyka

By 09:30 , , , ,

Jeśli w nadchodzącą majówkę szykuje się Wam jakiś piknik i poszukujecie fajnej przekąski do zabrania ze sobą, polecam Wam takie oto tuńczykowe placki. Są łatwe do zrobienia, zawierają niewiele kalorii za to sporo białka :) Są pyszne zarówno na zimno, jak i na ciepło, więc z powodzeniem mogą stanowić zarówno danie obiadowe podawane z surówką i np. ziemniakami, jak i potrawę piknikową. 
Znakomitym uzupełnieniem takich placków będzie sos jogurtowo-czosnkowy lub pomidorowy. 

 

PLACKI Z TUŃCZYKA 
(2 porcje) 
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2 jajka, 
1 cebulka dymka ze szczypiorem,
1 łyżeczka musztardy francuskiej (ziarnistej),
1 czubata łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej,
2 łyżki bułki tartej odrobina oleju do smażenia 

Tuńczyka dokładnie osączyć na sitku z zalewy. Przełożyć do miski, dodać posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, jajka, mąkę, bułkę tartą, musztardę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Z masy uformować 4-5 kotlecików. Usmażyć na średnim ogniu z obu stron, na lekko natłuszczonej patelni. 

Może zainteresuje Cię również

10 komentarze

  1. Rozumiem, że jajka również wmieszać w masę?
    Ciekawy przepis!!

    OdpowiedzUsuń
  2. To jeszcze raz ja - jajka surowe? (bo nie wiem, czy w kotletach nie widać części gotowanych, dlatego tak dopytuję, a przepis z pewnością wykorzystam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, dziękuję!
      ps Co za fajny blog!!! (chciałabym Cię za sąsiadkę ;)

      Usuń
  3. czy kotlety można upiec w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam (jeszcze), ale nie widzę przeszkód. Myślę, że 20 minut w temperaturze 200 stopni byłoby OK. Można też je posmarować olejem/oliwą za pomocą pędzelka, żeby zanadto nie wyschły.

      Usuń
  4. chciałam powiedziec, że kotlety wyszły super. nie dośc, że robi się je błyskawicznie, to w dodatku wszystkim smakowały.

    polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bede probowac jutro, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń