Mini babeczki pomarańczowe z makiem
Na Święta do koszyczka upiekłam mini-babeczki o pomarańczowym smaku, z ziarenkami chrupiącego maku. Babeczki wyszły przepyszne i tylko 2 z nich faktycznie dotrwały do Wielkanocy ;)
Z podanej ilości składników wyszło mi 12 sztuk małych babeczek.
MINI BABECZKI POMARAŃCZOWE Z MAKIEM
140g mąki pszennej,
70g mąki ziemniaczanej,
100g miękkiego masła,
100ml oleju,
170g cukru,
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego,
4 duże jajka,
1,5 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia,
skórka otarta z 1 pomarańczy,
3 płaskie łyżki maku
Masło i olej zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, skórkę z pomarańczy i mak. Krótko zmiksować – tylko do momentu połączenia się składników.
Ciasto rozlać do silikonowych lub metalowych foremek na babeczki (metalowe trzeba wcześniej natłuścić masłem i wysypać bułką tartą). Piec w 180 stopniach około 15-20 minut, aż babeczki nabiorą złocistego koloru, a wbity w nie patyczek będzie suchy.
Wystudzone babeczki można polać lukrem lub polewą czekoladową albo oprószyć cukrem pudrem (ja zrobiłam glazurę z cukru pudru i soku z pomarańczy).
6 komentarze
Sliczne...
OdpowiedzUsuńWole miniaturowe wypieki od pelnowymiarowych wersji...
Sa bardziej dziecio-przyjazne!
:)
Ale pychota;) babki wyszły cudne;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam babeczki z makiem!! Pozdrawiam i zapraszam również do Nas!
OdpowiedzUsuńTeż chciałam upiec takie babeczki, ale już nie zdążyłam przed świętami. Patrząc na Twoje teraz żałuję!
OdpowiedzUsuńświetne te babeczki! Takie na jeden, dwa gryzki. :) Nawet bardziej podobają mi się takie wypieki niż takie "zwyczajne" duże babki. Wcale się nie dziwię, że nie dotrwały do koszyczka, u mnie to by z trzech porcji musiały być upieczone, żeby coś dotrwało do Wielkiej Nocy :) A czy zamiast suchego maku mogę dodać taki z puszki? (zostało troszkę i nie mam do czego użyć).
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają takie miniaturki :)
OdpowiedzUsuń