Obsługiwane przez usługę Blogger.

Kurczak z pieczarkami zapiekany w sosie serowym

By 10:18 ,

Prosta i w miarę szybka do zrobienia potrawa w postaci zapiekanego w serowym sosie kurczaka. Nie jest to zbyt dietetyczne danie, ale podane razem z pełnoziarnistym makaronem i np. brokułami, może stanowić pełnowartościowy posiłek, który nasyci nas na długi czas. Od czasu do czasu można się skusić ;) 

 

KURCZAK Z PIECZARKAMI ZAPIEKANY W SOSIE SEROWYM
(2 porcje) 
2 filety z piersi kurczaka, 
150g pieczarek (najlepiej małych), 
2 płaskie łyżki masła (najlepiej klarowanego), 
1 płaska łyżka mąki, 
300ml mleka, 
40g tartego sera typu parmezan, 
sól i pieprz, 
szczypta ziół prowansalskich, 
odrobina gałki muszkatołowej (opcjonalnie), 
natka pietruszki do posypania 

Filety umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu. 
Pieczarki oczyścić (większe przekroić na połówki, mniejsze zostawić w całości) i obsmażyć na łyżce masła na dość dużym ogniu, aż będą złociste, a soki, które puszczą, odparują. Ułożyć je w naczyniu obok kurczaka. 
W rondelku stopić drugą łyżkę masła, wsypać mąkę i zasmażać przez kilkanaście sekund. Następnie stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając trzepaczką, żeby zapobiec tworzeniu się grudek. Tak powstały beszamel gotować jeszcze minutę, po czym zdjąć z ognia. Wsypać parmezan, doprawić pieprzem, odrobiną gałki oraz ewentualnie solą (jeśli ser nie nadał wystarczającej słoności). Gorącym sosem zalać kurczaka i pieczarki. Piec w 200 stopniach przez 20 minut. 


Pieczarkowy Tydzień 2015

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. Kurczak z pieczarkami to znakomite połączenie. Witam kolejny raz w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kalorycznie wcale nie wychodzi najgorzej. W smaku za to musi być świetne :)

    OdpowiedzUsuń