Czarne tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi
Jeszcze przed Świętami udało mi się w końcu „upolować” czarny makaron tagliatelle barwiony sepią. Do tej pory robiłam już kilka podejść podczas promocji w sklepie i zawsze trafiałam na pustą półkę. Nigdy dotąd nie jadłam takiego makaronu, ale zgodnie z przewidywaniami, sepia powoduje bardziej wizualny efekt niż smakowy ;)
Smaku jednak w moim daniu było mnóstwo, a to za sprawą krewetek w całości. Pierwszy raz skusiłam się na kupno gotowych, gotowanych i nie obranych krewetek. Pierwszy i prawdopodobnie ostatni, ponieważ ugotowane krewetki bardzo trudno jest obrać i było z tą potrawą sporo babrania... trzeba jednak przyznać, że nadały makaronowi o wiele, wiele więcej smaku niż takie już obrane, a to oczywiście za sprawą swoich pancerzyków. Ich smak doskonale uzupełnił czosnek, wino, natka pietruszki oraz nieco pomidorków koktajlowych dla koloru. Czyli kilka prostych składników, a efekt niesamowicie pyszny :)
CZARNE TAGLIATELLE Z KREWETKAMI I POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI
(2 porcje)
250g świeżego makaronu tagliatelle czarnego (lub 180g suszonego),
200g krewetek w skorupkach,
2 ząbki czosnku,
garść pomidorków koktajlowych,
1 łyżka masła,
1 łyżka oliwy,
ok. 50ml białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego),
sól morska i świeżo mielony pieprz,
natka pietruszki do posypania
Na patelni rozgrzać oliwę i masło. Wrzucić krewetki i posiekany czosnek. Smażyć około 2-3 minuty. Następnie wlać wino i gotować jeszcze 1-2 minuty. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki i dusić jeszcze minutę. Całość doprawić solą i pieprzem.
W tym czasie makaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z krewetkami.
Na koniec posypać natką pietruszki.
1 komentarze
Najlepsza. Moja przyjaciółka pół Włoszka robi tego typu rzeczy <3 mniam
OdpowiedzUsuń