Sałatka z tuńczyka, jabłka i kukurydzy
Ta niezwykle prosta sałatka jest jedną z moich ulubionych sałatek śniadaniowych. Połączenie jabłka i tuńczyka jest według mnie genialne i mogłabym jeść ją na okrągło ;)
Przygotowanie takiego śniadania zajmuje dosłownie 5 minut, choć warto zrobić je poprzedniego dnia wieczorem, żeby sałatka mogła się schłodzić.
SAŁATKA Z TUŃCZYKA, JABŁKA I KUKURYDZY
2 puszki tuńczyka w sosie własnym,
2 jabłka,
1 puszka kukurydzy,
2-3 łyżki jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
odrobina soku z cytryny,
sól i pieprz
Tuńczyka i kukurydzę osączyć na sitku. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodając jogurt i majonez. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Schłodzić w lodówce.
4 komentarze
nigdy nie pomyślałabym o połączeniu tuńczyka i jabłka. hmm, mówisz że genialne? naprawdę? :)
OdpowiedzUsuńacha, i w spisie nie ma majonezu, a potem o nim wspominasz. a ile tego majonezu?
UsuńRewelacyjna sałatka! Takie właśnie lubię! Zwłaszcza, że tuńczyk jest w sosie własnym a nie w oleju :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie inne połączenia i nowości jakie proponujesz właśnie teraz na swoim blogu! Sałatka z całą pewnością jest tak pyszna jak zapiekanka grecka która wyjątkowo przypadła mi do gustu! gratuluję umiejętności
OdpowiedzUsuń