Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej
Kolorowa surówka urozmaici niejedno danie obiadowe. Moc witamin i przyjemność chrupania :)
KOLOROWA SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ
½ główki kapusty pekińskiej,
kawałek (ok. 8cm) pora,
1 mała marchewka,
1/2 długiego ogórka,
½ czerwonej papryki,
3-4 łyżki kukurydzy z puszki,
3 łyżki oliwy,
1,5 łyżki soku z cytryny,
sól i pieprz
Pora pokroić w półplasterki, włożyć do miski i wymieszać ze szczyptą soli. Odstawić.
Kapustę poszatkować, marchew i ogórek zetrzeć na szatkownicy w słupki lub na tarce o grubych oczkach, a paprykę pokroić w małe paseczki. Wszystkie warzywa łącznie z kukurydzą wymieszać w misce.
Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodając pieprz i ewentualnie jeszcze sól do smaku. Polać surówkę i wymieszać.
3 komentarze
Oby jak najwięcej takich surówek! Ja bym jeszcze dodała ogórek konserwowy albo kiszony :)
OdpowiedzUsuńTam jest jeszcze świeży ogórek, zapomniałam dopisać ;)))
UsuńMirabelko,w przepisie podalas swiezy ogorek.Salatka wspaniala,zajadamy sie nia od jakiegos czasu.Czasem dorzucimy jakies inne warzywko np.kawaleczek selera naciowego,czy swiezy koperek.....tak niewiele trzeba zeby slinka nam ciekla....dziekuje za Twoj blog,zerkam do niego czesto...pozdrawiam cieplo Ela
OdpowiedzUsuń