Zimowa sałatka :)
Tematem kolejnego zaproszenia do Baru Sałatkowego Peli było przygotowanie zimowej sałatki.
Z czym kojarzy mi się zimowa sałatka? Na pewno nie z pomidorami, truskawkami i świeżym szpinakiem ;) Wybierając swoją sałatkę, starałam się unikać warzyw, które o tej porze roku są niesmaczne lub bardzo drogie, starając się jednak, by sałatka była sycąca, a przy tym nie pozbawiona witamin.
Tak powstała sałatka z ziemniaków, jajek, pieczonego mięsa, suszonych śliwek, w której rolę kolorowego i zdrowego dodatku pełnią rukola i kiełki brokuła.
Jak wszystkie sałatki ziemniaczane, także ta jest najlepsza zaraz po przygotowaniu i w temperaturze pokojowej. Tak więc powinna być spożyta w tym samym dniu, w którym została zrobiona.
Razem ze mną, inne zimowe sałatki przygotowały: Dobromiła, Maggie i Pela.
ZIMOWA SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z PIECZENIĄ I ŚLIWKAMI
- 3 duże ziemniaki,
- 3 jajka,
- ok. 100 g pieczeni wieprzowej,
- 6-7 szt. suszonych śliwek,
- garść rukoli,
- 2 łyżki majonezu,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- odrobina mielonego imbiru i cynamonu,
- odrobina soku z cytryny,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie kiełki (u mnie kiełki brokuła)
Ziemniaki ugotować w mundurkach. Ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i także pokroić w kostkę.
Pieczeń i śliwki pokroić na kawałki. Włożyć do miski razem z ziemniakami i jajkami.
Przygotować sos, mieszając ze sobą jogurt i majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz imbirem i cynamonem. Polać sałatkę i wymieszać. Następnie dodać rukolę i ponownie delikatnie wymieszać.
Sałatkę można dodatkowo posypać kiełkami.
(źródło: książeczka “Sałatki. 111 najlepszych przepisów”)


3 komentarze
oo.. ciekawe połączenie, wychodzi taka syta, co?;)
OdpowiedzUsuńTak, prawie jak obiad :)
UsuńNie dość, ładnie się prezentuje to pewnie jest bardzo smaczna :))
OdpowiedzUsuń