Pudding czekoladowo-ryżowy
W mojej małej szafce kuchennej, w której zmuszona jestem trzymać wszystkie “suche” produkty, najwięcej miejsca aktualnie zajmują ryże ;) Ryż basmati, ryż brązowy, ryż do sushi, dwa rodzaje ryżu do risotto, no i tajski ryż kleisty. Każdy z nich ma inny smak i inną konsystencję. Każdy inne przeznaczenie i nie ma opcji, żeby jeden zastąpić innym ;)
Tajski ryż kleisty jest doskonały do deserów. Dziś zamieszczam przepis na czekoladowy pudding, w którym wykorzystałam właśnie ten ryż. Przepis znalazłam w „Złotej Księdze Czekolady”.
Taki pudding może być pysznym zwieńczeniem obiadu albo po prostu ciepłą przekąską na osłodę życia ;) Polecam.
PUDDING CZEKOLADOWO-RYŻOWY
(na 6 porcji)
- 200g krótkoziarnistego ryżu,
- 100g cukru,
- 1 litr mleka,
- 250g gorzkiej czekolady,
- szczypta mielonego cynamonu
W dużym rondlu podgrzać mleko z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, dodać ryż i gotować pod przykryciem ok. 25 minut, aż zmięknie i wchłonie mleko. Od czasu do czasu mieszać i pilnować, żeby ryż się nie przypalił. W zależności od rodzaju ryżu podczas gotowania może zaistnieć potrzeba dodania więcej mleka lub odlania go. Dodać ¾ grubo startej czekolady oraz cynamon. Mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Tak przygotowany pudding rozdzielić na porcje. Każdą posypać resztą startej czekolady.
Podawać na ciepło.
12 komentarze
ach, pyszności!
OdpowiedzUsuńpycha:) co za słodkości:)
OdpowiedzUsuńAle pyszności, mnaim!
OdpowiedzUsuńPyszności;).
OdpowiedzUsuńChętnie bym teraz taki zjadła! Pycha :)
OdpowiedzUsuńIdealny deser :)
OdpowiedzUsuńKocham czekoladę w każdej postaci więc na pewno zjadłabym ze smakiem
OdpowiedzUsuńSmakowicie się prezentuje. Uwielbiam wszelki puddingi.
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńpychaaa!
OdpowiedzUsuńobślinilam się patrząc na zawartość Twoich szklaneczek :)
OdpowiedzUsuńJak raz taki słodki deser do nauki w czasie sesji by się przydał :)
OdpowiedzUsuń