Orzechowe crumble z gruszkami i kardamonem
A oto i crumble, o którym wspominałam przedwczoraj. W nowych, słitaśnych kokilkach ;)
Nie znam nikogo, kto mógłby oprzeć się słodkiej kruszonce przykrywającej pieczone, gorące owoce... :)
W mojej wersji crumble użyłam gruszek doprawionych kardamonem (pomysł podpatrzony u wiosenki), ale deser ten można przyrządzić właściwie z każdych owoców.
ORZECHOWE CRUMBLE Z GRUSZKAMI I KARDAMONEM
(na 2 porcje)
- 2 duże gruszki,
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1 czubata łyżeczka brązowego cukru,
- 40g masła,
- 40g cukru pudru,
- ok. 80g mąki, mała garść grubo posiekanych orzechów włoskich
Gruszki obrać, pokroić na małe kawałki i ułożyć w dwóch żaroodpornych kokilkach. Posypać kardamonem i brązowym cukrem.
Masło zagnieść z cukrem pudrem i mąką na kruszonkę, wymieszać z posiekanymi orzechami. Kruszonką posypać owoce.
Piec w 200 stopniach ok. 15 minut, aż kruszonka zrobi się jasnobrązowa.
Podawać na ciepło.
11 komentarze
Uwielbiam kruszonkę a ta twoja wygląda naprawdę pysznie- aż zrobiłam się głodna.
OdpowiedzUsuńprzepiękne kokilki! a ich zawartość... cudowna:)
OdpowiedzUsuńwłaśnie, kokilki są prześliczne! zjadłabym takie crumble, zawiera wszystko, co lubię najbardziej :)
UsuńŚwietny przepis na szybki i pyszny deser!
OdpowiedzUsuńmmmm! gruszkowe.. marzy mi się ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam crumble, a z takich ślicznych kokilek musi smakować jeszcze lepiej !
OdpowiedzUsuńwspaniałe foremki, a crumble jeszcze lepsze:D
OdpowiedzUsuńCudowne, pachnące i pyszne. Fajne masz foremki :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, śliczne serduszka :)
OdpowiedzUsuńKokilki rzeczywiście słitaśne :) A crumble boskie - uwielbiam ten deser :)
OdpowiedzUsuńMirabelciu - swietne przepisy! Crumble totalnie moje smaki! Kurczak - cudo (chociaz sama zawsze sie boje, ze bedzie niedopieczony w srodku...:(). A panna cotta? Kto sie oprze??? ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl