Tadżin z kurczaka ze śliwkami
Wczoraj znów naszło mnie na kuchnię arabską i na podstawie przepisu z książeczki „Gulasze i potrawki” Hanny Szymanderskiej postanowiłam stworzyć swój pierwszy tadżin. Wyszedł pyszny i bardzo aromatyczny. Jednak dopiero po fakcie skapnęłam się, że w przypadku tadżinu nie powinnam była tak drobno kroić mięsa, które dodatkowo w trakcie duszenia jeszcze bardziej się podzieliło... No nic, mówi się trudno. Następnym razem (bo na pewno jeszcze kiedyś go powtórzę) dopilnuję, by kawałki kurczaka były odpowiednio duże.
tadżin z kurczaka ze śliwkami |
TADŻIN Z KURCZAKA ZE ŚLIWKAMI
(przepis na 4 porcje)
- 500 g mięsa z udek kurczaka (bez skóry i kości),
- 250 g suszonych śliwek bez pestek,
- garść rodzynek,
- 2 nieduże cebule,
- 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2 łyżki oleju lub klarowanego masła,
- 2 niepełne szklanki bulionu drobiowego,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- sól i pieprz
Śliwki zalać w garnuszku wrzątkiem, tak aby były przykryte wodą i odstawić. W głębokim rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, zeszklić posiekaną cebulę, następnie dodać pokrojone na kawałki i oprószone solą i pieprzem mięso. Chwilę smażyć. Śliwki osączyć, zachowując wodę. Pokroić je w paski i dodać do mięsa razem z rodzynkami, natką pietruszki, imbirem, cynamonem, pieprzem cayenne, zalać bulionem i wodą ze śliwek, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem 30 minut, po czym zdjąć pokrywkę i odparować przez 15-20 minut, aż tadżin będzie miał odpowiednią gęstość.
Ja podałam tadżin z kaszką kuskus, którą przed zalaniem gorącym bulionem wymieszałam z płaską łyżeczką mielonego imbiru (taki przepis widziałam kiedyś w programie Nigelli i od tej pory często go stosuję, bo tak przygotowany kuskus jest bardzo smaczny).
tadżin z kurczaka ze śliwkami |
8 komentarze
Wygląda bardzo smakowicie. Też muszę kiedyś spróbować taki zrobić.
OdpowiedzUsuńapetyczny przepis, jak najbardziej do wypróbowania;)
OdpowiedzUsuńZapowiada się bardzo smacznie i aromatycznie, a do tego mój ulubiony kuskus :) Mniam!
OdpowiedzUsuńśliwki z mięsem to pyszne smaki!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. I super przepis na kuskus - nie znałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńskoro ze śliwkami to na pewno pyszne!
OdpowiedzUsuńzrobiłam dzisiaj na obiad, rewelacja: połączenie kurczaka ze śliwkami mmmm :-) i chociaż nie lubię udek kurczaka (jestem tylko piersiożercą :-P) to w tej wersji udka przeszły :-). polecam gorąco, z ryżem też świetnie się komponuje ;-)
OdpowiedzUsuńsereberko80
robie czesto kurczaka z tego przepisnu i jest pyszny :D
OdpowiedzUsuń