Obsługiwane przez usługę Blogger.

Mini pizze ze szpinakiem i serem feta

By 00:56 , ,

9 lutego obchodzony był kolejny Światowy Dzień Pizzy. Na ten dzień upiekłam pizzę z kurczakiem i kukurydzą, jednak niestety nie udało mi się jej uwiecznić na zdjęciu, więc pochwalić się na blogu nie było czym ;)
Dziś jednak, korzystając wolnego sobotniego popołudnia, postanowiłam upiec mini pizze, na które przepis znalazłam u Asi na Kwestii Smaku. Mini pizze okazały się po prostu GENIALNE. Po pierwsze: cienkie i chrupiące ciasto, które nie wymaga znienawidzonego przeze mnie wyrabiania. Po drugie: pyszny, śmietankowo-cebulowy sos. Po trzecie: uwielbiany przeze mnie szpinak i ser feta, którym zastąpiłam proponowany przez Asię ser kozi. Po czwarte: wszystkim smakowało. Po piąte: takie mini pizze nadają się nie tylko na obiad, ale i przystawkę, przekąskę, imprezę, a po zmniejszeniu ilości składników nawet na kolację Walentynkową ;)

Photobucket

MINI PIZZE ZE SZPINAKIEM I FETĄ
(składniki na ok. 18 mini pizz o średnicy 10 cm)
na ciasto:
3 szklanki mąki,
2 łyżeczki drożdży instant,
2 łyżki oliwy z oliwek,
250 ml lekko ciepłej wody,
płaska łyżeczka cukru,
szczypta soli

na sos:
2 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%),
2 nieduże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
płaska łyżeczka mąki (opcjonalnie),
sól i pieprz,
zioła (najlepiej świeże): tymianek, rozmaryn lub natka pietruszki

na wierzch pizzy:
300g mrożonego szpinaku w liściach,
3 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
300 g sera feta


Ciasto: Przesiać do miski mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier i wymieszać. Wlać oliwę i wodę, wymieszać łyżką po czym krótko zagnieść dłońmi (wystarczy jakieś pół minuty). Ciasto włożyć od miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mrożony szpinak i dusić na niewielkim ogniu, aż się rozmrozi. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć chwilkę. Doprawić dość obficie solą i pieprzem.

Sos: Cebule drobno posiekać i podsmażyć je na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować, mieszając, przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gdyby jednak sos nie za bardzo gęstniał, można dodać płaską łyżeczkę mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Na koniec sos wymieszać z posiekanymi ziołami.

Po upływie 2 godzin ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części (aby łatwiej było wałkować), każdą rozwałkować dość cienko (około 0,5 cm). Szerokim kieliszkiem lub okrągłą salaterką wykrawać pizze i przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę, w odstępach ok. 2 cm. Na każdy placek nałożyć po łyżce sosu, po trochę szpinaku i po trochę pokruszonego sera feta. Listki szpinaku skropić lekko oliwą.

Pizze piec w 250 stopniach przez 15-20 minut, aż boki i spód ciasta będą chrupiące i dość mocno zarumienione.

Może zainteresuje Cię również

8 komentarze

  1. Świetne są! Zjadłabym taką pizzę:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię wersje mini, jest pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kochana! Na Walentynki zapraszam do mnie! (Zebym chociaz raz miala cos pysznego, czego sama nie musze pol dnia gotowac;):):):):):):):) Wygladaja slicznie! Musze zapamietac - przydadza sie dla dzieci.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja mam prostszy przepis na pizze.2 szklanki maki,2 lyzki miekkiego masla,ok 120 ml mleka-wyrabiam-rozwalkowywuje bezposrednio na blaszce wylozonej papierem do pieczenia(uzywam malej szklaneczki),smaruje ciasto koncentratem pomidorowym lub ketchupem,ser i wszystko co mam pod reka.do nagrzanego piekarnika do 200stopni na okolo 20 min-gotowe i smaczne,ciasto cienkie i chrupkie

    OdpowiedzUsuń
  6. Szpinak i feta mniam, a jeszcze takie w takiej miniaturowej wersji, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo lubię połączenie szpinaku i fety :) a zrobienie z tego pizzy... genialne!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przetestowałam przepis i szczerze polecam.
    http://kaczodajnia.blogspot.com/2012/02/mini-pizze-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html
    Dziękuję za przepis i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń