Mini pizze ze szpinakiem i serem feta
9 lutego obchodzony był kolejny Światowy Dzień Pizzy. Na ten dzień upiekłam pizzę z kurczakiem i kukurydzą, jednak niestety nie udało mi się jej uwiecznić na zdjęciu, więc pochwalić się na blogu nie było czym ;)
Dziś jednak, korzystając wolnego sobotniego popołudnia, postanowiłam upiec mini pizze, na które przepis znalazłam u Asi na Kwestii Smaku. Mini pizze okazały się po prostu GENIALNE. Po pierwsze: cienkie i chrupiące ciasto, które nie wymaga znienawidzonego przeze mnie wyrabiania. Po drugie: pyszny, śmietankowo-cebulowy sos. Po trzecie: uwielbiany przeze mnie szpinak i ser feta, którym zastąpiłam proponowany przez Asię ser kozi. Po czwarte: wszystkim smakowało. Po piąte: takie mini pizze nadają się nie tylko na obiad, ale i przystawkę, przekąskę, imprezę, a po zmniejszeniu ilości składników nawet na kolację Walentynkową ;)
MINI PIZZE ZE SZPINAKIEM I FETĄ
(składniki na ok. 18 mini pizz o średnicy 10 cm)
na ciasto:
3 szklanki mąki,
2 łyżeczki drożdży instant,
2 łyżki oliwy z oliwek,
250 ml lekko ciepłej wody,
płaska łyżeczka cukru,
szczypta soli
na sos:
2 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36%),
2 nieduże cebule,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
płaska łyżeczka mąki (opcjonalnie),
sól i pieprz,
zioła (najlepiej świeże): tymianek, rozmaryn lub natka pietruszki
na wierzch pizzy:
300g mrożonego szpinaku w liściach,
3 ząbki czosnku,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oliwy z oliwek,
300 g sera feta
Ciasto: Przesiać do miski mąkę, dodać drożdże, sól oraz cukier i wymieszać. Wlać oliwę i wodę, wymieszać łyżką po czym krótko zagnieść dłońmi (wystarczy jakieś pół minuty). Ciasto włożyć od miski, przykryć folią spożywczą lub ściereczką kuchenną i pozostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać mrożony szpinak i dusić na niewielkim ogniu, aż się rozmrozi. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smażyć chwilkę. Doprawić dość obficie solą i pieprzem.
Sos: Cebule drobno posiekać i podsmażyć je na oliwie. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć jeszcze przez chwilę. Wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować, mieszając, przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Gdyby jednak sos nie za bardzo gęstniał, można dodać płaską łyżeczkę mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody. Na koniec sos wymieszać z posiekanymi ziołami.
Po upływie 2 godzin ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Podzielić na 2 części (aby łatwiej było wałkować), każdą rozwałkować dość cienko (około 0,5 cm). Szerokim kieliszkiem lub okrągłą salaterką wykrawać pizze i przekładać je na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę, w odstępach ok. 2 cm. Na każdy placek nałożyć po łyżce sosu, po trochę szpinaku i po trochę pokruszonego sera feta. Listki szpinaku skropić lekko oliwą.
Pizze piec w 250 stopniach przez 15-20 minut, aż boki i spód ciasta będą chrupiące i dość mocno zarumienione.
8 komentarze
Świetne są! Zjadłabym taką pizzę:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Wyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńlubię wersje mini, jest pysznie.
OdpowiedzUsuńKochana! Na Walentynki zapraszam do mnie! (Zebym chociaz raz miala cos pysznego, czego sama nie musze pol dnia gotowac;):):):):):):):) Wygladaja slicznie! Musze zapamietac - przydadza sie dla dzieci.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
a ja mam prostszy przepis na pizze.2 szklanki maki,2 lyzki miekkiego masla,ok 120 ml mleka-wyrabiam-rozwalkowywuje bezposrednio na blaszce wylozonej papierem do pieczenia(uzywam malej szklaneczki),smaruje ciasto koncentratem pomidorowym lub ketchupem,ser i wszystko co mam pod reka.do nagrzanego piekarnika do 200stopni na okolo 20 min-gotowe i smaczne,ciasto cienkie i chrupkie
OdpowiedzUsuńSzpinak i feta mniam, a jeszcze takie w takiej miniaturowej wersji, pycha!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie szpinaku i fety :) a zrobienie z tego pizzy... genialne!
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam przepis i szczerze polecam.
OdpowiedzUsuńhttp://kaczodajnia.blogspot.com/2012/02/mini-pizze-ze-szpinakiem-i-serem-feta.html
Dziękuję za przepis i pozdrawiam