Obsługiwane przez usługę Blogger.

Podsmażane kluski serowe z warzywami

By 10:39 , ,

Przepis na te kluseczki wypatrzył przypadkiem mój M., gdy przeglądałam stare gazetki "To jest pyszne". Danie wpadło mu w oko z prostej przyczyny: przymiotnik "serowe" dodaje potrawie + 100 do smaku, w jego mniemaniu :D 
Ponieważ M. rzadko angażuje się w moje kulinarne wymysły, postanowiłam zrobić mu przyjemność i przygotować te kluski. Okazały się bardzo, bardzo smaczne. Duża w tym zasługa wędzonego sera, który nadaje kluskom wyrazistego smaku. Może nie jest to najzdrowszy obiad, jaki można sobie wymyślić, ale od czasu do czasu...


kluski serowe z pomidorami i cebulą

PODSMAŻANE KLUSKI SEROWE Z WARZYWAMI
(przepis na 2 porcje)

  • 150 g czerstwych, pszennych bułek (użyłam 3 kajzerek),
  • 100 ml gorącego mleka,
  • 1/2 średniej cebuli,
  • 2 jajka,
  • 50 g startego parmezanu,
  • 80 g sera wędzonego (typu jadel, rolada ustrzycka itp).
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • 2-3 cebulki dymki ze szczypiorem,
  • sól i pieprz,
  • masło klarowane do smażenia


Bułki drobno rozkruszyć (najwygodniej w blenderze, ale można także ręcznie). Przełożyć do miski, zalać gorącym mlekiem i odstawić (mleko nie namoczy wszystkich okruchów, ale to nic nie szkodzi). W tym czasie cebulę drobno posiekać i zrumienić na odrobinie masła. 
Ser wędzony zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w bardzo małą kostkę.
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół, a cebulki dymki wraz ze szczypiorem na dość duże, ukośne kawałki.
Do namoczonych bułek dodać podsmażoną cebulę, jajka, starty parmezan i wędzony ser, doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą (ja nie soliłam, sery są według mnie wystarczająco słone). Całość zagnieść ręcznie na gęstą masę. Wilgotnymi dłońmi formować podłużne kluski i odkładać je na deskę do krojenia.
W dużym garnku zagotować wodę, wrzucać kluski i gotować 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Ostrożnie wyjmować łyżką cedzakową i przełożyć na talerz.
Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć na niej kluski, aż zrobi się złocista skórka. Kluski przełożyć na talerze, a na tej samej patelni podsmażyć przez kilka minut pomidorki i cebulkę dymkę (można dodać jeszcze odrobinę masła). Pomidorki i cebulkę doprawić solą i pieprzem do smaku i podawać z kluskami.


kluseczki serowe z warzywami

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze