Obsługiwane przez usługę Blogger.

Bułki na jogurcie greckim

By 10:03 ,

Smaczne, delikatne w smaku bułki z dodatkiem jogurtu greckiego. Nieskomplikowane w przygotowaniu, idealne na śniadanie :)


bułki na jogurcie greckim

BUŁKI NA JOGURCIE GRECKIM
  • 500 g mąki,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 150 ml letniego mleka,
  • 200 g jogurtu greckiego,
  • 50 g stopionego masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 czubata łyżeczka soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułek,
  • sezam do posypania bułek

Do miski wlać mleko, dodać pokruszone drożdże i cukier, wymieszać i odstawić na 10 minut. Następnie dodać mąkę, jogurt, stopione masło i sól, wyrobić gładkie, jednolite ciasto (ręcznie lub za pomocą miksera z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych). Miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 równych części (ok. 80 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarować bułki roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, a na koniec na każdej z nich zrobić nacięcie.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. 


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, pokruszone drożdże i cukier, podgrzewać 5 min/37/obr. 1
Dodać mąkę, jogurt i sól, wyrobić 2 min/interwał. Ciasto pozostawić w naczyniu miksującym do wyrośnięcia na 45-50 min.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 równych części (ok. 80 g każda). Uformować okrągłe bułki i ułożyć je złączeniem do dołu na wyłożonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Po tym czasie posmarować bułki roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem, a na koniec na każdej z nich zrobić nacięcie.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. 

bułki na jogurcie greckim

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze