Obsługiwane przez usługę Blogger.

Knekkebrød z żurawiną (norwerskie pieczywo chrupkie)

By 10:33 ,

Knekkebrød to bardzo popularne w Norwegii chrupkie pieczywo. Jest bardzo zdrowe i sycące, a do tego łatwe do przygotowania w domu. Na dodatek takie pieczywo daje spore możliwości do tworzenia różnych kombinacji smakowych, w zależności od użytych składników. Ja przygotowałam knekkebrød z dodatkiem słodkiej, suszonej żurawiny :)


norweskie chrupkie pieczywo


NORWESKIE PIECZYWO CHRUPKIE
  • 100 ml suszonej żurawiny,
  • 100 ml mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 100 ml płatków owsianych (użyłam błyskawicznych),
  • 150 ml otrąb pszennych, orkiszowych lub owsianych,
  • 100 ml pestek dyni,
  • 100 ml pestek słonecznika,
  • 50 ml siemienia lnianego,
  • 50 ml nasion maku,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 350 ml wody

Żurawinę drobno posiekać i przełożyć do dużej miski. Dodać mąkę żytnią, płatki owsiane, otręby, pestki dyni i słonecznika, siemię, mak i sól, dokładnie wymieszać. Wlać wodę, ponownie dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 160 stopni C. 
Płaską blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Masę z ziaren i wody przełożyć na blachę i rozprowadzić cienką, ok. 3 mm warstwą. 
Piec 10 minut, następnie wyjąć blachę, pokroić ciasto na mniejsze prostokąty i ponownie włożyć do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut. 
Upieczone chlebki odkleić od papieru, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostudzenia.
Pieczywo po ostudzeniu przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce. 


(na podstawie przepisu stąd i stąd)

norweski chrupki chlebek

Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Ktoś już ( oprócz autorki ) próbował to zrobić ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Obawiam się że mi nie wyjdzie! Ale wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń