Obsługiwane przez usługę Blogger.

Hätäleipä - fiński chleb awaryjny (wersja migdałowa)

By 20:23 ,

Trzy lata temu zamieściłam na blogu przepis na fiński chleb awaryjny z orzechami, pieczony w foremce. Dziś chciałam pokazać jego nieco inną odsłonę, równie smaczną i dostosowaną do równie "awaryjnych" sytuacji (w Finlandii taką awaryjną sytuacją może być np. obfita śnieżyca, u nas... niedziela niehandlowa ;). 
Fiński chleb awaryjny robi się dość szybko i nie wymaga dużego nakładu pracy. Efekt jest satysfakcjonujący - chleb jest całkiem smaczny, lekko słodkawy dzięki melasie, a migdały przyjemnie w nim chrupią. Nie jest to chleb wybitny, z pewnością nie dorównuje smakiem chlebowi na zakwasie albo nawet drożdżowemu, ale z długim czasem wyrastania, ale w razie wspomnianych "awaryjnych sytuacji" - zdaje egzamin ;)



FIŃSKI CHLEB AWARYJNY Z MIGDAŁAMI
  • 300 g mąki pszennej typ 650,
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 2,5 łyżeczki suszonych drożdży lub 30 g świeżych,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki melasy z buraków cukrowych lub melasy trzcinowej,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżka oleju + odrobina do wysmarowania tortownicy,
  • 100 g migdałów,
  • kasza manna do oprószenia tortownicy

Migdały zalać wrzątkiem, odstawić na 10 minut, następnie obrać ze skórek i posiekać. Odłożyć 2 łyżki do posypania chleba.
Do miski wsypać obie mąki, dodać drożdże (świeże rozkruszyć), sól, 2 łyżki melasy, wodę i olej. Zagnieść gładkie ciasto (ciasto jest dość luźne, najlepiej użyć do tego celu miksera z hakowatymi końcówkami do ciast drożdżowych). Pod koniec wyrabiania dodać posiekane migdały.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować olejem i oprószyć bułką tartą. Z ciasta uformować okrągły bochenek i włożyć go do formy złączeniem do dołu. Formę przykryć ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 45-60 minut (ciasto na świeżych drożdżach zwykle wyrasta szybciej). 
Rozgrzać piekarnik do 230 stopni C. Pozostałą 1 łyżkę melasy wymieszać z 2-3 łyżkami ciepłej wody, mieszanką posmarować wyrośnięty chleb i posypać go odłożonymi wcześniej migdałami. Na chlebie za pomocą ostrego noża zrobić nacięcie na krzyż.
Wnętrze piekarnika spryskać wodą, włożyć chleb i piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze 25 minut. Upieczony chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy postukaniu. Chleb studzić na kratce.


(na podstawie przepisu stąd)


Może zainteresuje Cię również

0 komentarze