Frittata z kwiatami cukinii i ricottą
A oto drugi w tym sezonie przepis wykorzystujący kwiaty cukinii. O kwiatach cukinii nieco więcej napisałam tutaj, przy okazji przepisu na gnocchi z ricotty z kwiatami cukinii.
Kwiaty cukinii, choć bardzo delikatne w smaku, są niezwykle dekoracyjnym składnikiem potraw. Świetnie zaprezentowały się na przykład w takiej oto frittacie, gdzie doskonale zgrały się z duszonym w maśle porem i kremowym serkiem ricotta.
Taka frittata to idealne weekendowe śniadanie na dwóch osób :)
FRITTATA Z KWIATAMI CUKINII I RICOTTĄ
(przepis na 2 porcje)
- 5 jajek,
- 4 łyżki mleka,
- 5-7 kwiatów cukinii,
- 100 g sera ricotta,
- 10 cm kawałek pora,
- 1 cebulka dymka,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
Jajka roztrzepać w miseczce z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu.
Kwiaty cukinii umyć pod bieżącą wodą.
Cebulkę dymkę posiekać, pora pokroić w krążki, cukinię pokroić w drobne kawałki.
Na średniej wielkości patelni (ok. 18 cm średnicy) stopić masło. Dodać por i białą część cebulki dymki. Dusić na niewielkim ogniu ok. 2-3 minuty, aż por zmięknie. Dodać cukinię i nadal dusić, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka (ok. 8-10 minut). Wlać mieszaninę jajek i mleka, delikatnie przemieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie powierzchnię jeszcze płynnych jajek posypać zieloną częścią cebulki dymki, następnie ułożyć kwiaty cukinii, a pomiędzy nimi ser ricotta.
Patelnię wstawić do piekarnika i piec do momentu ścięcia się jajek (ok. 20 minut).
(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)
9 komentarze
Wspaniała☺
OdpowiedzUsuńJaki Pani kupuje serek ricotta? Czy ma taką konsystencję jak serek kremowy np. Piatnica czy raczej jest zbity jak twaróg?
OdpowiedzUsuńKupuję ten lidlowy, jest konsystencji serka kremowego :)
UsuńNajbardziej malownicza frittata, jaką widziałam :)
OdpowiedzUsuńAnia
zastanawiam się jak te kwiaty smakują
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńświetne danie
OdpowiedzUsuńświetna fittata
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawy ten przepis
OdpowiedzUsuń