Obsługiwane przez usługę Blogger.

Frittata z kwiatami cukinii i ricottą

By 22:14 , ,

A oto drugi w tym sezonie przepis wykorzystujący kwiaty cukinii. O kwiatach cukinii nieco więcej napisałam tutaj, przy okazji przepisu na gnocchi z ricotty z kwiatami cukinii. 
Kwiaty cukinii, choć bardzo delikatne w smaku, są niezwykle dekoracyjnym składnikiem potraw. Świetnie zaprezentowały się na przykład w takiej oto frittacie, gdzie doskonale zgrały się z duszonym w maśle porem i kremowym serkiem ricotta. 
Taka frittata to idealne weekendowe śniadanie na dwóch osób :)



FRITTATA Z KWIATAMI CUKINII I RICOTTĄ
(przepis na 2 porcje)
  • 5 jajek,
  • 4 łyżki mleka,
  • 5-7 kwiatów cukinii,
  • 100 g sera ricotta,
  • 10 cm kawałek pora,
  • 1 cebulka dymka,
  • 1 łyżka masła,
  • sól i pieprz

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. 
Jajka roztrzepać w miseczce z mlekiem, szczyptą soli i pieprzu. 
Kwiaty cukinii umyć pod bieżącą wodą.
Cebulkę dymkę posiekać, pora pokroić w krążki, cukinię pokroić w drobne kawałki.
Na średniej wielkości patelni (ok. 18 cm średnicy) stopić masło. Dodać por i białą część cebulki dymki. Dusić na niewielkim ogniu ok. 2-3 minuty, aż por zmięknie. Dodać cukinię i nadal dusić, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia będzie miękka (ok. 8-10 minut). Wlać mieszaninę jajek i mleka, delikatnie przemieszać i smażyć na małym ogniu 2-3 minuty. Po tym czasie powierzchnię jeszcze płynnych jajek posypać zieloną częścią cebulki dymki, następnie ułożyć kwiaty cukinii, a pomiędzy nimi ser ricotta.
Patelnię wstawić do piekarnika i piec do momentu ścięcia się jajek (ok. 20 minut).


(na podstawie przepisu stąd, z moimi zmianami)

Może zainteresuje Cię również

9 komentarze