Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czarny kurczak z kuchni cajun

By 11:46 , , ,

„Czarny kurczak” to tradycyjna potrawa amerykańskiej kuchni cajun, czyli potomków francuskich imigrantów. Przypomina ona nieco kurczaka jerk, ale zestaw przypraw jest trochę inny. Nazwa tej potrawy pochodzi od bardzo mocno przypieczonej marynaty. Czarnego kurczaka najlepiej jest upiec na grillu, ale przygotowany w piekarniku także będzie pyszny. Marynowane przez całą noc mięso jest niesamowicie aromatyczne i bardzo nam smakowało :) 
Czarnego kurczaka najlepiej jest podać z gotowaną kukurydzą i kleksem guacamole. Ja trafiłam niestety na felerne awokado, dlatego zamiast guacamole podałam gotowy sos w stylu meksykańskim.

Photobucket
Czarny kurczak z kuchni cajun
  

CZARNY KURCZAK Z KUCHNI CAJUN 
(przepis na 4 porcje) 
  • 1 nieduży kurczak podzielony na ćwiartki lub 4 kawałki kurczaka ze skórą (np. piersi lub nogi), 
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki w proszku, 
  • 1 czubata łyżeczka brązowego cukru, 
  • 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 solidna łyżeczka musztardy (w oryginale używa się sproszkowanej gorczycy), 
  • 1 płaska łyżeczka suszonej granulowanej cebuli (pominęłam), 
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu), 
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku, 
  • ½ łyżeczki suszonego oregano, 
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 
  • 2 rozgniecione w moździerzu (lub drobno pokruszone) liście laurowe, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne, 
  • 2 łyżki oleju 

Mięso umyć i osuszyć papierowymi ręcznikami. Wszystkie przyprawy wsypać do miski i wymieszać z musztardą i olejem. Tak powstałą marynatą natrzeć dokładnie mięso, włożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na całą noc. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Kawałki kurczaka kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia skórą do góry. Czas pieczenia zależy od rodzaju mięsa i wielkości porcji – filety piecze się około 20-25 minut, nogi 40-45 minut. Pod koniec pieczenia można włączyć funkcję grilla i zwiększyć nieco temperaturę, żeby mocniej przypiec skórkę. 


(przepis podpatrzony u Atiny

Photobucket
Czarny kurczak z kuchni cajun

Może zainteresuje Cię również

5 komentarze

  1. Czarny kurczak brzmi złowieszczo ;-)
    Ale wiem, że dobry jest!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie muszę przetestować taką marynatę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi świetnie, a przyprawy wcale nie są skomplikowane. Zastanawiam się czy takiemu daniu nie zrobiło by dobrze pieczenie w rękawie i rozcięcie na ostatnie rumienienie pod grillem. Z moim roztrzepaniem na pewno wyszedłby suchy flak ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że warto spróbować tej metody, choć trochę obawiam się, ze wierzch nie zdąży przypiec się tak bardzo. :) i nie wiem, czy opłaca się wkładać filety do worka tylko na 15 minut :)

      Usuń