Makaron z łososiem i porem
Makaron z porem i łososiem w delikatnym, śmietankowym sosie to kolejny pomysł na błyskawiczny obiad. Najdłużej trwa tutaj gotowanie makaronu, reszta praktycznie robi się sama. Jest to jeden z tych przepisów, do których bardzo lubię wracać :)
MAKARON Z ŁOSOSIEM I POREM W SOSIE ŚMIETANOWYM
(2 porcje)
- 180g makaronu (u mnie fusilloni, czyli duże śrubki),
- 1 mały por lub ½ dużego,
- 100g wędzonego łososia,
- 150ml słodkiej śmietanki 18% z kartonika (można użyć także 30%),
- 1-2 łyżki oliwy,
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól morska,
- świeżo mielony pieprz,
- świeże oregano do dekoracji
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pora pokrojonego w krążki grubości ok. 5-7 mm. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, aż zmięknie, uważając aby się nie przypalił. Następnie wlać śmietankę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać łososia pokrojonego na mniejsze kawałki oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (pamiętając, że łosoś jest już słony). W tym czasie makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem na patelni. Przed podaniem posypać listkami oregano.
2 komentarze
Oh, por. Idealny zamiast cebuli. Uwielbiam <3
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Hmm makaron z łososiem jadłam, ale z cukinią a nie z porem, więc z chęcią spróbuję Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuń