Obsługiwane przez usługę Blogger.

Makaron z łososiem i porem

By 11:14 , , , , ,

Makaron z porem i łososiem w delikatnym, śmietankowym sosie to kolejny pomysł na błyskawiczny obiad. Najdłużej trwa tutaj gotowanie makaronu, reszta praktycznie robi się sama. Jest to jeden z tych przepisów, do których bardzo lubię wracać :)




MAKARON Z ŁOSOSIEM I POREM W SOSIE ŚMIETANOWYM
(2 porcje)
  • 180g makaronu (u mnie fusilloni, czyli duże śrubki),
  • 1 mały por lub ½ dużego,
  • 100g wędzonego łososia,
  • 150ml słodkiej śmietanki 18% z kartonika (można użyć także 30%),
  • 1-2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól morska,
  • świeżo mielony pieprz,
  • świeże oregano do dekoracji

Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić pora pokrojonego w krążki grubości ok. 5-7 mm. Smażyć na małym ogniu około 5 minut, aż zmięknie, uważając aby się nie przypalił. Następnie wlać śmietankę. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje. Dodać łososia pokrojonego na mniejsze kawałki oraz natkę pietruszki i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą (pamiętając, że łosoś jest już słony). W tym czasie makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić i od razu wymieszać z sosem na patelni. Przed podaniem posypać listkami oregano.





Może zainteresuje Cię również

2 komentarze

  1. Oh, por. Idealny zamiast cebuli. Uwielbiam <3
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Hmm makaron z łososiem jadłam, ale z cukinią a nie z porem, więc z chęcią spróbuję Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń