Skrzydełka z kurczaka z Luizjany
Orzeszki ziemne to bardzo popularny składnik „SOUL FOOD” czyli kuchni czarnoskórych mieszkańców południowych stanów USA. Nie mniej popularny w tej kuchni jest smażony kurczak. Można by więc rzec, że ta potrawa to kwintesencja gustu typowego mieszkańca Luizjany ;)
W mojej wersji opanierowane w orzechach skrzydełka są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu zaoszczędziłam nieco na kaloriach, nie tracąc przy tym smaku (a może nawet zyskując, po pieczone orzeszki są bardziej aromatyczne).
Takie skrzydełka znakomicie komponują się z rozmaitymi sosami – od pikantnej pomidorowej salsy po klasyczny sos tysiąca wysp. Polecam :)
SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA Z LUIZJANY
- 12 skrzydełek z kurczaka,
- 100g solonych orzeszków ziemnych,
- 1 czubata łyżka mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki wody,
- sól i pieprz,
- odrobina pieprzu cayenne
Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć i usunąć końcówki. Oprószyć solą i pieprzem. Orzeszki drobno zmielić i wymieszać z mąką i odrobiną pieprzu cayenne.
Skrzydełka maczać w jajku roztrzepanym z wodą, a następnie panierować w mieszance orzeszków i mąki, dokładnie dociskając. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około pół godziny, aż panierka ładnie się zarumieni.
W wersji combo skrzydełka można usmażyć w głębokim tłuszczu.
(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia Ameryki”, podpatrzony na blogu Wiosenki)
3 komentarze
O mniaaaam! Takie proste a takie oryginalne. Mogę zapisać się na praktyki w Twojej kuchni? Mogę zmywać.
OdpowiedzUsuńMmm... wyobrażam sobie tę chrupkość :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Zalatuje trochę KFC, a ja uwielbiam KFC, więc bardzo możliwe że polubię także ten przepis! Trzeba przetestować. Jeżeli natomiast szukasz czegoś zdrowszego, np. bezglutenowego, polecam przetestować tę stronę - http://jemyzdrowo.pl/
OdpowiedzUsuń