Obsługiwane przez usługę Blogger.

Skrzydełka z kurczaka z Luizjany

By 10:34 , , , ,

Orzeszki ziemne to bardzo popularny składnik „SOUL FOOD” czyli kuchni czarnoskórych mieszkańców południowych stanów USA. Nie mniej popularny w tej kuchni jest smażony kurczak. Można by więc rzec, że ta potrawa to kwintesencja gustu typowego mieszkańca Luizjany ;) 
 W mojej wersji opanierowane w orzechach skrzydełka są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu zaoszczędziłam nieco na kaloriach, nie tracąc przy tym smaku (a może nawet zyskując, po pieczone orzeszki są bardziej aromatyczne). 
Takie skrzydełka znakomicie komponują się z rozmaitymi sosami – od pikantnej pomidorowej salsy po klasyczny sos tysiąca wysp. Polecam :) 



SKRZYDEŁKA Z KURCZAKA Z LUIZJANY 

  • 12 skrzydełek z kurczaka, 
  • 100g solonych orzeszków ziemnych, 
  • 1 czubata łyżka mąki, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki wody, 
  • sól i pieprz, 
  • odrobina pieprzu cayenne 

Skrzydełka umyć, osuszyć, odciąć i usunąć końcówki. Oprószyć solą i pieprzem. Orzeszki drobno zmielić i wymieszać z mąką i odrobiną pieprzu cayenne. 
Skrzydełka maczać w jajku roztrzepanym z wodą, a następnie panierować w mieszance orzeszków i mąki, dokładnie dociskając. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około pół godziny, aż panierka ładnie się zarumieni. 

W wersji combo skrzydełka można usmażyć w głębokim tłuszczu. 


(przepis z książki „Podróże kulinarne. Kuchnia Ameryki”, podpatrzony na blogu Wiosenki

Może zainteresuje Cię również

3 komentarze

  1. O mniaaaam! Takie proste a takie oryginalne. Mogę zapisać się na praktyki w Twojej kuchni? Mogę zmywać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm... wyobrażam sobie tę chrupkość :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Zalatuje trochę KFC, a ja uwielbiam KFC, więc bardzo możliwe że polubię także ten przepis! Trzeba przetestować. Jeżeli natomiast szukasz czegoś zdrowszego, np. bezglutenowego, polecam przetestować tę stronę - http://jemyzdrowo.pl/

    OdpowiedzUsuń