Obsługiwane przez usługę Blogger.

Soczysty pieczony indyk na kanapki (i nie tylko)

By 10:20 , ,

Pierś z indyka jest smacznym, delikatnym i niskokalorycznym mięsem, które jednak łatwo jest przesuszyć z uwagi na niską zawartość tłuszczu. Wystarczy jednak dobry przepis i odrobina wyczucia, a niewielkim nakładem pracy możemy przygotować w piekarniku pyszny, soczysty filet , który świetnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek lub nawet jako gorące danie obiadowe. 






SOCZYSTY PIECZONY INDYK NA KANAPKI 
  • 1 filet z piersi indyka o wadze około 800g, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, 
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie), 
  • 1 łyżeczka soli ziołowej, 
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu, 
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy 

W miseczce wymieszać razem przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, sól ziołową, pieprz, sos sojowy i oliwę. Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć filet z indyka, włożyć go do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub nawet na całą noc). 
Zamarynowany filet umieścić w rękawie do pieczenia i spiąć oba końce. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30-35 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika, ale nie otwierać worka – mięso pozostawić w worku do całkowitego wystudzenia i dopiero potem wyjąć i kroić. Jeżeli filet ma być podany na gorąco, po wyjęciu z piekarnika pozostawić go 10-15 minut, aby buzujące w środku soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia. 





Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Smakowity ten indyk i to bardzo;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały i jak soczysty to już go lubię. Pysznie wygląda.
    Pozdrowionka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co mozna dac zamiast sosu sojowego ? Czy mozna pominac? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastąpić raczej nie ma czym, ale można pominąć tylko trzeba dać dodatkowo mniej więcej 1 płaską łyżeczkę soli :)

      Usuń
  4. Ocet balsamiczny też jest świetny do marynowania

    OdpowiedzUsuń
  5. Naczynie żaroodporne ma być otwarte czy, zamknięte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Filet piecze się w rękawie, zatem zamykanie naczynia nie ma sensu. Worek z mięsem można umieścić nawet na blasze :)

      Usuń