Soczysty pieczony indyk na kanapki (i nie tylko)
Pierś z indyka jest smacznym, delikatnym i niskokalorycznym mięsem, które jednak łatwo jest przesuszyć z uwagi na niską zawartość tłuszczu. Wystarczy jednak dobry przepis i odrobina wyczucia, a niewielkim nakładem pracy możemy przygotować w piekarniku pyszny, soczysty filet , który świetnie sprawdzi się jako wędlina do kanapek lub nawet jako gorące danie obiadowe.
SOCZYSTY PIECZONY INDYK NA KANAPKI
- 1 filet z piersi indyka o wadze około 800g,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku (opcjonalnie),
- 1 łyżeczka soli ziołowej,
- 1 płaska łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju lub oliwy
W miseczce wymieszać razem przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę w proszku, sól ziołową, pieprz, sos sojowy i oliwę. Powstałą mieszanką dokładnie natrzeć filet z indyka, włożyć go do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny (lub nawet na całą noc).
Zamarynowany filet umieścić w rękawie do pieczenia i spiąć oba końce. Całość umieścić w żaroodpornym naczyniu i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 30-35 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć z piekarnika, ale nie otwierać worka – mięso pozostawić w worku do całkowitego wystudzenia i dopiero potem wyjąć i kroić. Jeżeli filet ma być podany na gorąco, po wyjęciu z piekarnika pozostawić go 10-15 minut, aby buzujące w środku soki się uspokoiły i nie wypłynęły podczas krojenia.
7 komentarze
Smakowity ten indyk i to bardzo;)
OdpowiedzUsuńWspaniały i jak soczysty to już go lubię. Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPozdrowionka :)
A co mozna dac zamiast sosu sojowego ? Czy mozna pominac? :)
OdpowiedzUsuńZastąpić raczej nie ma czym, ale można pominąć tylko trzeba dać dodatkowo mniej więcej 1 płaską łyżeczkę soli :)
UsuńOcet balsamiczny też jest świetny do marynowania
OdpowiedzUsuńNaczynie żaroodporne ma być otwarte czy, zamknięte?
OdpowiedzUsuńFilet piecze się w rękawie, zatem zamykanie naczynia nie ma sensu. Worek z mięsem można umieścić nawet na blasze :)
Usuń