Obsługiwane przez usługę Blogger.

Zupa krem z żółtej fasolki szparagowej i pietruszki

By 10:17 , ,

Przepyszna zupa na bazie żółtej fasolki szparagowej, która powstała w ramach sprzątania zamrażarki :) Dodałam do niej korzeń pietruszki i parę innych warzyw o podobnej kolorystyce. Zupa wyszła gęsta, kremowa i sycąca, świetnie smakowała podana z chrupiącą bagietką. 
Zamiast topionego serka można do zupy użyć śmietanki, a w wersji light całkiem pominąć te składniki. 









ZUPA KREM Z ŻÓŁTEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ I PIETRUSZKI 
(przepis na 4 porcje) 
  • 350g żółtej fasolki szparagowej, 
  • 2 średniej wielkości korzenie pietruszki, 
  • 1 marchewka,
  • 2 średnie ziemniaki, 
  • 1 łodyga selera naciowego, 
  • 1 cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 1 kostka (100g) serka topionego (np. złoty ementaler), 
  • 4 szklanki bulionu warzywnego, 
  • sól i pieprz, 
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy curry,
  • 1 łyżka klarowanego masła lub oleju, 
  • natka pietruszki do posypania 

W garnku rozgrzać masło lub olej. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, seler naciowy, pietruszkę i marchew. Wszystko razem smażyć jeszcze 4-5 minut, mieszając, żeby warzywa nie przywarły do dna garnka. Następnie wlać bulion, dodać pociętą na kawałki fasolkę, zagotować i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. 
Zupę zdjąć z ognia, dodać serek topiony oraz curry i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Może zainteresuje Cię również

14 komentarze

  1. Muszę wypróbować, fajna zupka:-) A kiedy dodać fasolkę? Bo seler naciowy to pewnie wtedy, kiedy cebulę. Mariolka.

    OdpowiedzUsuń
  2. ojejku;) uwielbiamy fasolkę, ale o zupie z niej nie słyszałam nigdy;) a czy seler naciowy musi być? czy mozna go pominąć?Aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można go pominąć, jeżeli za nim nie przepadasz :)

      Usuń
  3. Nie próbowałam robić kremu z fasolki szparagowej, ale wierzę, że jest przepyszny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zupa bardzo sycąca. Pominęłam seler naciowy i curry i też wyszła super. Podawałam z grzankami, pychota :) Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam fasolkę szparagową... i wszelkie zupy krem również :-) Myślę, że Twoja propozycja jest pyszna. Zwłaszcza z dodatkiem curry i serka topionego (pierwszy raz widzę coś takiego i brzmi smacznie).

    OdpowiedzUsuń
  6. Fasolka szparagowa dodaje zupie bardzo przyjemnego smaczku : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne miseczki. Zupka z fasoli szparagowej, niemałe zaskoczenie :)
    www.dziurawykociol.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrobiłem. Dalem imbir kamun i zielone curry. Fasoli prawie nie czuje a dalem jej konkretnie ;)
    Przepis spoko :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja po wszystkim dodalam heszcze pokrojoną piers z kurczaka 😊 pyszna 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Właśnie ją zrobiłem i mi bardzo smakuje, dodałem więcej curry i troszku imbiru na chłodne dni 😊

    OdpowiedzUsuń
  11. Przed chwilą zrobiłem, a że chłodny dzionek to dodałem troszku imbiru i pieprz zielony ( lepszy aromat i smak)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie obraźcie sie..ale.okropna..szukałam przepisu na zupę z żółtej fasolki gdzie nie zginie smak fasolki..tu zaś wyszło dziwadło z carry smakiem a nie fasolki..szkoda czasu..mogłam nie przyprawiać..nie miksować..zostawić wywar..lepiej by smakował..

    OdpowiedzUsuń