Zupa krem z żółtej fasolki szparagowej i pietruszki
Przepyszna zupa na bazie żółtej fasolki szparagowej, która powstała w ramach sprzątania zamrażarki :) Dodałam do niej korzeń pietruszki i parę innych warzyw o podobnej kolorystyce. Zupa wyszła gęsta, kremowa i sycąca, świetnie smakowała podana z chrupiącą bagietką.
Zamiast topionego serka można do zupy użyć śmietanki, a w wersji light całkiem pominąć te składniki.
ZUPA KREM Z ŻÓŁTEJ FASOLKI SZPARAGOWEJ I PIETRUSZKI
(przepis na 4 porcje)
- 350g żółtej fasolki szparagowej,
- 2 średniej wielkości korzenie pietruszki,
- 1 marchewka,
- 2 średnie ziemniaki,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 kostka (100g) serka topionego (np. złoty ementaler),
- 4 szklanki bulionu warzywnego,
- sól i pieprz,
- 1 płaska łyżeczka przyprawy curry,
- 1 łyżka klarowanego masła lub oleju,
- natka pietruszki do posypania
W garnku rozgrzać masło lub olej. Dodać posiekaną cebulę i smażyć na małym ogniu, mieszając. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, seler naciowy, pietruszkę i marchew. Wszystko razem smażyć jeszcze 4-5 minut, mieszając, żeby warzywa nie przywarły do dna garnka. Następnie wlać bulion, dodać pociętą na kawałki fasolkę, zagotować i gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie.
Zupę zdjąć z ognia, dodać serek topiony oraz curry i całość zmiksować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
14 komentarze
Muszę wypróbować, fajna zupka:-) A kiedy dodać fasolkę? Bo seler naciowy to pewnie wtedy, kiedy cebulę. Mariolka.
OdpowiedzUsuńFasolkę dodajemy wraz z bulionem :)
Usuńojejku;) uwielbiamy fasolkę, ale o zupie z niej nie słyszałam nigdy;) a czy seler naciowy musi być? czy mozna go pominąć?Aga
OdpowiedzUsuńTak, można go pominąć, jeżeli za nim nie przepadasz :)
UsuńNie próbowałam robić kremu z fasolki szparagowej, ale wierzę, że jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńZupa bardzo sycąca. Pominęłam seler naciowy i curry i też wyszła super. Podawałam z grzankami, pychota :) Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam fasolkę szparagową... i wszelkie zupy krem również :-) Myślę, że Twoja propozycja jest pyszna. Zwłaszcza z dodatkiem curry i serka topionego (pierwszy raz widzę coś takiego i brzmi smacznie).
OdpowiedzUsuńFasolka szparagowa dodaje zupie bardzo przyjemnego smaczku : )
OdpowiedzUsuńPiękne miseczki. Zupka z fasoli szparagowej, niemałe zaskoczenie :)
OdpowiedzUsuńwww.dziurawykociol.pl
Zrobiłem. Dalem imbir kamun i zielone curry. Fasoli prawie nie czuje a dalem jej konkretnie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepis spoko :)
Ja po wszystkim dodalam heszcze pokrojoną piers z kurczaka 😊 pyszna 😊
OdpowiedzUsuńWłaśnie ją zrobiłem i mi bardzo smakuje, dodałem więcej curry i troszku imbiru na chłodne dni 😊
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą zrobiłem, a że chłodny dzionek to dodałem troszku imbiru i pieprz zielony ( lepszy aromat i smak)
OdpowiedzUsuńNie obraźcie sie..ale.okropna..szukałam przepisu na zupę z żółtej fasolki gdzie nie zginie smak fasolki..tu zaś wyszło dziwadło z carry smakiem a nie fasolki..szkoda czasu..mogłam nie przyprawiać..nie miksować..zostawić wywar..lepiej by smakował..
OdpowiedzUsuń