Pieczone dorady z kruszonką z chorizo
Tak jak Wam wspomniałam, póki co na blogu jeszcze przez jakiś czas będą lądować „stare” potrawy, przygotowane jeszcze w zeszłym roku, przed moją przeprowadzką. Jedną z nich są pieczone dorady, inspirowane przepisem z popularnej sieciówki sklepów podczas akcji hiszpańsko-portugalskiej.
Dorada to moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych ryb i naprawdę trzebaby się nieźle postarać, żeby ją zepsuć ;) W tej wersji pokrywa się je dość nietypową kruszonką z bułki i chorizo. Wbrew pozorom ryba i wędlina to smaczne połączenie, pod warunkiem że wędlina stanowi tylko delikatny akcent na tle ryby. Duet ten jest stosunkowo często spotykany w kuchni portugalskiej, hiszpańskiej i włoskiej, dlatego osoby zaznajomione z kuchnią śródziemnomorską nie powinny być zbyt zdziwione ;)
Dorady połączeniu w lekko pikantną kruszonką i pieczonymi warzywami to pyszny i nieskomplikowany w przygotowaniu obiad :)
PIECZONE DORADY Z KRUSZONKĄ Z CHORIZO
(przepis na 2 porcje)
- 2 dorady,
- 1 cytryna,
- 500g ziemniaków,
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 czerwona papryka,
- 3 łyżki oliwy,
- ½ ciabatty z chorizo (można zastąpić ½ zwykłej pszennej bułki i ok. 5 cm kawałkiem kiełbasy chorizo pokrojonej w kosteczkę),
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- sól i pieprz
Połowę cytryny pokroić na plasterki, a z drugiej połówki wycisnąć sok. Za pomocą noża oskrobać dorady z łusek, a następnie dokładnie wypłukać w wodzie. Ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, a następnie na każdej z nich po obu stronach zrobić po dwa nacięcia na boku. Doprawić je od środka solą i skropić sokiem z cytryny. W nacięcia włożyć połówki plasterków z cytryny.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w kostkę podobnej wielkości, cebulę w ósemki, a 2 ząbki czosnku w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszać z 1,5 łyżki oliwy, solą, pieprzem i tymiankiem. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Ciabattę zmielić w blenderze razem z pozostałym ząbkiem czosnku i natką. Jeżeli używamy zwykłej bułki, to oczywiście mielimy ją razem z pokrojoną kiełbasą chorizo.
Na zapieczonych warzywach ułożyć dorady i posypać je kruszonką z ciabatty. Skropić pozostałą oliwą i ponownie wstawić do piekarnika. Piec w 180 stopniach przez 25 minut.
1 komentarze
Wyglądają pięknie i tak smakowicie! :)
OdpowiedzUsuń