Letni obiad w środku zimy... czyli makaron z serem i jagodami
W ramach zimowego buntu danie zupełnie niezimowe, niesezonowe i w ogóle nie przystające do pogody za oknem.
Trochę lata w środku stycznia.
Nie ma to jak zamrożone zapasy jagód... :)
MAKARON Z SEREM I JAGODAMI
(przepis na 4 porcje)
- 400 g makaronu,
- 250 g półtłustego twarogu,
- 2 łyżki masła,
- 1 małe opakowanie śmietany 12% (kwaśnej),
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
- ok. 250 g jagód (mrożone rozmrozić),
- cukier do smaku
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i jeszcze gorący wymieszać z masłem.
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem wanilinowym.
Makaron podawać z pokruszonym twarogiem, słodką śmietaną i jagodami.
7 komentarze
Bardzo lubię, to taki smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńA moje zapasy mrożonych owoców już chyba wykończone ;p
Jak sobie pomyślę kluski z jagodami to od razu widzę mój dom rodzinny i wszystkich siedzących przy stole z upaćkanymi dziobami ..smak fantastyczny..aczkolwiek u mnie jadło się bez sera
OdpowiedzUsuńTaki obiadek chętnie bym zjadła. Lubię:)
OdpowiedzUsuńoch przypomina mi sie moje dziecinstwo.. jak ja dawno nie jadlam takiego makaronu !!! Musze koniecznie zrobic !!
OdpowiedzUsuńniestety mrożone nie smakują już tak fajnie jak świeże owoce, ja tam poczekam z takimi obiadkami do lata:)
OdpowiedzUsuńFaktycznie świetnie kojarzy się z ciepłym latem
OdpowiedzUsuń