Obsługiwane przez usługę Blogger.

Szarlotka z kratką

By 19:00

Sezon na jabłka w pełni, więc jakież inne ciasto byłoby bardziej odpowiednie na niedzielę niż szarlotka? 
Tym razem, razem z Lejdi, Maggie, Gin, Chantel i Emmą oddałyśmy się szarlotkowemu szaleństwu i upiekłyśmy – każda inną, każda bez wątpienia pyszną :) 
Ja upiekłam szarlotkę nieco tradycyjną, na kruchym cieście i z lukrowaną kratką na wierzchu. Bazowałam na podstawie przepisu z książki „Pieczenie ciast przyjemne jak nigdy dotąd”, ale wprowadziłam kilka drobnych zmian. 
Szarlotka była bardzo smaczna no i całkiem reprezentacyjna z wyglądu :) 

szarlotka z kratką

SZARLOTKA Z KRATKĄ 
ciasto: 

  • 300 g mąki, 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 170 g masła, 
  • 70 g cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • skórka otarta z 1 cytryny 


nadzienie: 

  • 1 kg kwaskowatych jabłek,
  • sok z 1 cytryny, 
  • 50 g rodzynków, 
  • 50 g cukru, 
  • ½ łyżeczki cynamonu 


zalewa: 

  • 2 jajka, 
  • 3 łyżki mleka, 
  • 1 łyżka cukru, 
  • 1 łyżka budyniu waniliowego


lukier: 

  • 100 g cukru pudru, 
  • odrobina wrzątku 


Masło posiekać na stolnicy z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto (gdyby ciasto było za suche, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody). Uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny. 
Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie plasterki i wymieszać z sokiem z cytryny, rodzynkami, cukrem i cynamonem. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celsjusza. 
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, odkrawając ok. ¼ ciasta na kratkę. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, spód ciasta wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Piec ok. 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. 
Pozostałą część ciasta rozwałkować i wykroić (nożem lub radełkiem) paski. 
Na zapieczony kruchy spód wyłożyć jabłka. Składniki zalewy krótko zmiksować i polać nią jabłka. Z pasków ciasta ułożyć na jabłkach kratkę. 
Piec szarlotkę w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Gdy wystygnie, za pomocą pędzelka posmarować kratkę lukrem z cukru pudru i odrobiny wrzątku.

szarlotka z kratką

Może zainteresuje Cię również

25 komentarze

  1. Piękna:) Uwielbiam wszystkie odmiany szarlotek i jabłeczników. U mnie też dziś jabłecznik z kratką:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto wybitne! cudnie się prezentuje mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczna szarlotka. Lubię tradycyjne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepiękne, takie wysokie :) i ta krateczka cudowna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te kawały jabłek są kuszące, a kratka nadaje takiego rustykalnego klimatu :D

    OdpowiedzUsuń
  6. pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  7. Rewelacyjna szarlotka ! I piękna ta kratka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj podziwiam za wytrwalosc i cierpliwosc, bo kratka sliczna! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam szarlotki. Pięknie wygląda :) Przez tą kratkę wygląda jak z z kuchni babuni :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniale sie prezentuje, a ta kratka jak spod igly :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pięknie wygląda :) I ile jabłek! Poproszę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Jodł bym jeno by mi się uszy trzęsły

    OdpowiedzUsuń
  13. mniam wygląda bajecznie :-) czy mogłabys napisać na jakiej wielkosci to jest tortownicę? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownica o średnicy 24 cm, już dopisuję tę informację do przepisu :) pozdrawiam :)

      Usuń
  14. wow!! jakze cudnie i smakowicie wyglada :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale wspaniała kratka! Taka amerykańska :)

    OdpowiedzUsuń
  16. ILE DAĆ PROSZKU DO PIECZENIA?

    OdpowiedzUsuń
  17. Twoj blog traktuję jak ulubioną ksiażkę kucharską i jestem niepocieszona brakiem nowych przepisów! ;( Mam nadzieję że wkrótce coś się pojawi, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo miło mi czytać takie słowa :) właśnie wczoraj wróciłam z wakacji i od jutra zamierzam pełną parą uzupełniać zaległości :) pozdrawiam :)

      Usuń
  18. Można pominąć proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń