Obsługiwane przez usługę Blogger.

Rolada z białą czekoladą i malinami

By 00:01

W końcu odważyłam się stawić czoła roladzie, na którą od dawna miałam ochotę. Zawijanie biszkoptu zawsze napawało mnie lekkim niepokojem, ale suma sumarum nie poszło tak źle ;) Nie zdecydowałam się wprawdzie na standardowy biszkopt, ale na taki z dodatkiem białej czekolady. Skutek był taki, że ciasto wyszło BARDZO słodkie, co jednak wcale mi nie przeszkadzało. Smak białej czekolady może nie jest jakoś super wyczuwalny, ale biszkopt smakował jednak inaczej niż zwykły, a słodycz przełamywały soczyste maliny. Rolada została pochłonięta w okamgnieniu. Naprawdę, trudno było komukolwiek odmówić sobie dokładki... ;)

 Photobucket 

ROLADA Z BIAŁA CZEKOLADĄ I MALINAMI
ciasto:
125g białej czekolady, 
75g mąki, 
½ łyżeczki proszku do pieczenia, 
½ łyżeczki sody oczyszczonej, 
szczypta soli, 
4 duże jajka, 
150g cukru (można mniej), 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
4 łyżki cukru pudru 

krem: 
400ml śmietanki kremówki, 
2 szklanki świeżych malin, 
2 łyżki cukru pudru, 
1 torebka (16g) cukru wanilinowego, 
2 opakowania śmietan-fixu 

Czekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce (ja zawsze korzystam z mikrofalówki). Odstawić, by nieco przestygła. 
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. 
Żółtka oddzielić od białek. Białka wraz ze szczyptą soli ubić w dużej misce na sztywną pianę. Nadal ubijając, stopniowo dodawać cukier i żółtka. Ubijać, aż kryształki cukru się rozpuszczą. Następnie stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem i sodą, delikatnie mieszając ciasto łyżką. Na koniec dodać czekoladę i ponownie delikatnie wymieszać. 
Ciasto przelać do formy 35 x 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. 

Na blacie kuchennym rozłożyć czystą ściereczkę i posypać ją cukrem pudrem. Przełożyć na nią jeszcze ciepłe ciasto ciasto (do góry nogami, tak aby na górze znalazł się papier) i ostrożnie zdjąć papier do pieczenia. Wraz ze ściereczką zawinąć biszkopt w roladę i zostawić do ostygnięcia. 

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, cukier wanilinowy i śmietan-fix. Odwinąć ciasto ze ściereczki i grubo posmarować śmietaną, pozostawiając granice o szerokości ok. 2,5 cm. Następnie równomiernie rozsypać maliny. Zawinąć ciasto w roladę i posypać cukrem pudrem. 


(źródło: „Złota Księga Czekolady” wyd. Olejsiuk, z moimi zmianami) 

 

Może zainteresuje Cię również

7 komentarze

  1. Wygląda cudnie! :)Ja jeszcze nie robiłam rolady. Moze też się skuszę kiedyś.:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam mniammm ale pysznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  3. pychotka,chyba się skuszę bo uwielbiam rolady a maliny w ogródku są:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepadam za malinami, mmmm!
    Szukam pomysłu na ricottę. Oprócz naleśników, to co polecasz z tym serem? Jakoś nie mogę nic kreatywnego wymyślić :(

    OdpowiedzUsuń
  5. sama bym taka wpalaszowala :) ... uwielbiam biala czekolade w kazdej postaci :)

    OdpowiedzUsuń