"Gulasz" dyniowo-paprykowy i wołowe frykadelki
W zasadzie nazwa „gulasz” jest tu nieco mylna, bo gulasz jako taki to potrawa typowo mięsna, jednakże ta prosta potrawa jest świetnym dodatkiem do obiadu.
Skorzystałam z przepisu z książki „Dynia na różne sposoby” i zgodnie z sugestią, podałam do nich mięsne frykadelki. Razem powstał pyszny i sycący obiad, który wg mnie nie wymagał już ziemniaków ani żadnych dodatków węglowodanowych, choć niektórzy domownicy pokusili się dodatkowo na kromkę pieczywa ;)
GULASZ DYNIOWO-PAPRYKOWY
(na 4 porcje)
- 1 kg dyni (waga po oczyszczeniu),
- 2 strąki czerwonej papryki,
- 2 łyżki masła,
- sól i pieprz,
- mielona ostra papryka,
- szczypta suszonego tymianku,
- 2-3 łyżki świeżo startego parmezanu
Obraną i wypestkowano dynię pokroić w drobną kostkę. Papryki przekroić na pół, oczyścić, umyć i pokroić w kostkę podobnej wielkości.
W garnku rozgrzać masło, dodać dynię, paprykę i tymianek. Dusić na średnim ogniu ok. 10 minut, aż oba warzywa zmiękną. Doprawić solą, pieprzem oraz papryką w proszku.
Na koniec posypać parmezanem.
WOŁOWE FRYKADELKI
(na 4 porcje)
- 500g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 4 łyżki tartej bułki,
- 1 jajko,
- 1 nieduża drobno posiekana cebula,
- 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki pieprzu,
- szczypta suszonego majeranku,
- odrobina sosu Worcester,
- olej do smażenia
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce. Uformować 8 niedużych kotlecików. Smażyć z obu stron na oleju.
4 komentarze
Ciekawe połączenie smaków, dynia z papryką, muszę przetestować!
OdpowiedzUsuńrewelacyjne smaki!:) bardzo mi się podoba to danie
OdpowiedzUsuńMmmm, smakowicie się prezentuje!
OdpowiedzUsuń___________________________________________________________________________
OdpowiedzUsuńABSOLUTNIE ŻYWIENIOWO / WIZUALNY HIT: SUPER ! *****
___________________________________________________________________________