Mleczne ciasteczka
W tym roku przed świętami jestem mniej aktywna niż w ubiegłym. Perspektywa wciąż nie napisanej pracy inżynierskiej nie daje mi spokoju. Na stole znów pojawi się keks bananowy, makowiec na biszkopcie i ciastka z dżemem. Nie miałam głowy do eksperymentowaniem i wyszukiwaniem nowych przepisów.
No, może poza jednym, bo był tak łatwy i zapowiadał się tak smacznie... :)
Mleczne ciasteczka od dorotus76 okazały się przepyszne. Część z nich podarowałam mojemu chłopakowi. Większość zjadł jego brat, który akurat wpadł z wizytą.
Po zagnieceniu ciasta, podzieliłam je na 2 części. Do jednej dodałam białą czekoladę, do drugiej gorzką. Nie umiem stwierdzić, która wersja smakowała mi bardziej, ale te z dodatkiem białej czekolady były oczywiście słodsze.
Z tej ilości składników wychodzi ok. 35 sztuk ciasteczek.
mleczne ciasteczka z czekoladą |
MLECZNE CIASTECZKA
- 2 szklanki mąki,
- 150 g miękkiego masła,
- ½ szklanki cukru pudru,
- ½ szklanki mleka w proszku,
- 2 jajka,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125 g czekolady (białej, mlecznej lub gorzkiej)
Masło utrzeć mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na jasną, puszystą masę. Jajka roztrzepać w kubeczku i cały czas miksując, wlewać je stopniowo do masy (dzięki temu nie powinny się zwarzyć). Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko w proszku. Zmiksować, a jeśli będzie zbyt gęste, zagnieść. Na końcu wrzucić posiekane kawałki czekolady i wymieszać.
Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej robić to wilgotnymi dłońmi). Układać je w kilkucentymetrowych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez ok. 12 minut. Upieczone ciasteczka studzić na kratce.
mleczne ciasteczka z czekoladą |
4 komentarze
fajny przepis
OdpowiedzUsuńWreszcie odnalazłam Twój przepis na mleczne ciasteczka! Piekłam je na Boże Narodzenie właśnie w 2011 i zagubiłam przy przeprowadzce segregator z przepisami... Teraz mam :) polecam, są przepyszne! Pozdrowienia, Kinga
OdpowiedzUsuńmożna dodać więcej mleka w proszku kosztem mąki? jeżeli tak to o ile?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam takiego eksperymentu ze zmianami proporcji. Nie wiem, jak wpłynie to na konsystencję ciastek...
Usuń