Szaszłyki z kurczaka i krewetek
Bardzo fajne, nieduże szaszłyki dla tych, którzy nie potrafią zdecydować o wyższości kurczaka nad krewetkami lub odwrotnie ;) Takie szaszłyki 2 w 1. Wbrew pozorom zestawienie drobiowego mięsa i krewetek bardzo do siebie pasuje w tym wypadku.
SZASZŁYKI Z KURCZAKA I KREWETEK
(na 8 szaszłyków)
- 16 obranych krewetek,
- ok. 500g piersi kurczaka,
- 2 łyżki soku z limonki,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku,
Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paski. Zamarynować przez godzinę w oliwie wymieszanej z sokiem z limonki i ostrą papryką.
Patyczki do szaszłyków posmarować olejem. Ostrożnie nabijać na nie krewetkę, pasek kurczaka i kolejną krewetkę.
Szaszłyki grillować, obracając, przez 5-7 minut. Doprawić solą i skropić sokiem z limonki.
Podawać z sałatką z pomidorów i pietruszki lub kolendry z sosem winegret.
(Zainspirowane przepisem z gazetki "To jest pyszne")
2 komentarze
Kocham grilla a najbardziej uwielbiam szaszłyki. Niestety nie miałam okazji spróbować czy ich zrobić ale sądzę, że muszą być really goooood ;)
OdpowiedzUsuńAno sezon grillowy dobiegł końca, ale od czego są grille elektryczne i patelnie grillowe? :D
OdpowiedzUsuń