Budyniowy deser jagodowy
To miał być deser na koniec jagodowej akcji Olciaky. Niestety, coś mi się pokiełbasiło w tej mojej głowie, że akcja kończy się dziś o północy i... w efekcie okazało się, że skończyła się wcześniej, a ja nie zdążyłam. No nic, przepis i tak wstawiam, bo deser choć prosty, to smaczny, a przynajmniej dla takich budyniowych amatorów jak ja;)
Przepis znalazłam w książeczce "Ciasta i desery na lato" z serii "Biblioteczka Poradnika Domowego". :)
BUDYNIOWY DESER JAGODOWY
- 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowego lub śmietankowego),
- 2,5 szklanki mleka,
- 250g jagód,
- 5 łyżek cukru,
- listki mięty do dekoracji
Jagody przebrać, umyć, 2 łyżki odłożyć do dekoracji, resztę zmiksować i zagotować z 2 łyżkami cukru. Jeden budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, do drugiego wlać ćwierć szklanki mleka i wymieszać. Pozostałe ćwierć szklanki mleka zagotować z łyżką cukru, dodać jagody i budyń rozprowadzony mlekiem, podgrzewać, mieszając, aż masa zgęstnieje. Nałożyć do pucharków budyń jagodowy i waniliowy, odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem przybrać jagodami i miętą.
Na koniec dodam jeszcze, że bardzo chciałam zrobić pyszne jagodzianki w tym sezonie. No i zrobiłam, ale niekoniecznie tak pyszne, jakbym chciała. Jednak ciasto drożdżowe to wciąż dla mnie problem ;) może za rok się uda?
9 komentarze
jej, budyń ze świeżymi jagodami.. pyszności! ja zjadam sobie czasem budyń z jagodami ze słoika, też pysznie.
OdpowiedzUsuńbudynie z owocami bardzo lubie
OdpowiedzUsuńzacny deserek. budyń z jagodami- brzmi apetycznie. budyniu to ja sto lat nie jadłam- a to taka pyszna sprawa;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do konkursu:
http://filozofiasmaku.blogspot.com/2010/07/wielkie-chrupanie-zapraszam-do-konkursu.html
Budyn bardzo lubie ale w takim pysznym polaczeniu jeszcze nie probowalam :) Swietny deserek.
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszny taki deser:) wyglada zachecajaco:)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam warstwowe puddingi :) z przyjemnością wypróbuję takie połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńJak ja dawno nie jadłam budyniu, a z kwaskowatymi jagodami musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńMirabelko, biorę przepis do podsumowania;)))
OdpowiedzUsuń