Placek amerykański
Są potrawy, które przypominają nam o naszych Babciach. Mnie o mojej Babci przypomina właśnie to ciasto. Wilgotne, miękkie, pachnące cynamonem i kakao. Żadna inna potraw wychodząca spod babcinych rąk nie smakuje mi bardziej niż ta. Kilka dni temu odnalazłam przepis na nie, zapisany równym, kształtnym pismem na pożółkłej kartce wciśniętej w stary, rodzinny brulion z przepisami. Przepis Babcia faktycznie przywiozła ze Stanów (pracowała tam przez prawie jedenaście lat), choć przeglądając przepisy w Internecie, zastanawiam się czy przypadkiem nie jest ono bardziej znane w Polsce niż w USA ;) A może jest po prostu specjalnością amerykańskiej polonii? ;)
ciasto amerykańskie |
PLACEK AMERYKAŃSKI
- 5 jajek,
- 3 szklanki mąki,
- 1 i pół szklanki cukru,
- 1 szklanka oleju,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 1 płaska łyżka cynamonu,
- 1 płaska łyżka sody,
- 2 garście posiekanych orzechów włoskich,
- 1 kg jabłek
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na pianę, dodać je do utartej masy i wymieszać. Następnie dodawać na przemian po trochę mąki i oleju, za każdym razem starannie ucierając ciasto (na wolnych obrotach miksera), aż do wyczerpania składników. Pod koniec ucierania dodać kakao, cynamon i sodę. Ciasto jest gęste, może wydawać się, że nawet za bardzo, ale takie właśnie ma być. Na koniec dorzucić posiekane orzechy oraz obrane i pokrojone w kostkę jabłka i wymieszać.
Ciasto przełożyć do podłużnej foremki o dł. 40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać powierzchnię.
Piec przez ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni C, aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy.
Po ostudzeniu ciasto można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.
ciasto amerykańskie przepis |
ciasto amerykańskie |
3 komentarze
pamietalam go z dziecinstwa:) lubie przepisy z niewielka ilościa składników bo mozna poczuć smak samego dania.
OdpowiedzUsuńzrobiłam te ciacho w weekend- ładnie mi wyrosło i jest smaczne tylko że moje nie było zbytnio wilgotne- nie wiem czemu, może za mało jabłek dodałam bo tylko dwa. Tak czy owak na pewno zrobię je nie raz. pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńHmm, może to faktycznie kwestia jabłek. Cieszę się, że smakowało :) pozdrawiam również :)
Usuń