Meksykańskie bułki Teleras
Teleras to tradycyjne meksykańskie bułki używane najczęściej do kanapek zwanych tortas (przepis). Są duże, płaskie i mają charakterystyczne dwa nacięcia. Ich przygotowanie nie jest trudne, dlatego warto na weekendowy obiad zaszaleć i przygotować teleras, a na ich bazie pyszne, sycące tortas :)
meksykańskie bułki teleras |
(3 sztuki)
- 300 g mąki,
- 180 g lekko ciepłej wody,
- 1,5 łyżeczki drożdży instant,
- 2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 łyżki stopionego smalcu (lub masła),
- + stopione masło do posmarowania bułek
Drożdże wsypać do miski, dodać połowę ilości wody, cukier i 1 łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aż drożdże się uaktywnią.
Mąkę wsypać do miski, dodać pozostałą wodę, stopiony tłuszcz, sól i zaczyn drożdżowy. Całość wyrobić (ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciast drożdżowych) na gładkie, miękkie ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt lepkie i luźne, dodać nieco mąki. Miskę przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić na ok. 1 godz, aż ciasto podwoi objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony niewielką ilością mąki i zagniatać dłońmi przez kilka minut, następnie podzielić na 3 równe części (ok. 170 g każda). Z każdej części uformować kulę, ułożyć je obok siebie na blacie oprószonym mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Po tym czasie każdą kulkę delikatnie rozwałkować na owalny 'placek' - niezbyt cienki, powinien mieć ok. 2-2,5 cm grubości. Bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Podrośnięte bułeczki posmarować masłem za pomocą pędzelka i ostrym nożem lub żyletką zrobić na każdej z nich 2 podłużne nacięcia.
Bułki piec ok. 30 minut, aż będą rumiane.
meksykańskie bułki teleras |
0 komentarze