Zupa-krem z topinamburu z chipsami
Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty, od kilku lat święci triumfy w polskim światku kulinarnym. Z niemal zupełnie zapomnianego warzywa stał się jednym z najmodniejszych składników późnojesiennych potraw.
Co ciekawe, topinambur jest także bardzo łatwy w uprawie, co zachęciło mnie do samodzielnego nasadzenia ich w moim ogródku. Uprawiając topinambur, nie trzeba martwić się o nawożenie, podlewanie, rozsadzanie, jakość gleby itd. - słonecznik bulwiasty po prostu rośnie sam i w dodatku bardzo plennie. Należy jedynie liczyć się z tym, że topinambur przyciąga chyba wszystkie ślimaki w promieniu kilku kilometrów, dlatego należy zapewnić im (topinamburom, nie ślimakom) odpowiednią ochronę ;)
Ponieważ pierwsze zbiory topinamburu były całkiem owocne, w czasie tej zimy pojawi się na blogu kilka przepisów z wykorzystaniem topinamburu.
Na pierwszy ogień poszła klasyka, czyli zupa-krem. W mojej wersji jest to zupa podwójnie topinamburowa, ponieważ ozdabiają ją pyszne chipsy z tegoż warzywa. Zupa jest pożywna, sycąca i ma delikatnie słonecznikowy smak.
Nawet jeśli do tej pory nie próbowaliście topinamburu, zachęcam Was do przygotowania tej pysznej zupy :)
zupa z topinamburu z chipsami |
ZUPA-KREM Z TOPINAMBURU Z CHIPSAMI Z TOPINAMBURU
(przepis na 4 porcje)
- 1 łyżka masła,
- ok. 10 cm kawałek pora,
- 1/4 bulwy selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 250 g ziemniaków,
- 450 g topinamburu,
- 3 szklanki bulionu warzywnego (ok. 750 ml),
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku lub 1 łyżeczka suszonego,
- sól i pieprz,
- 50 ml śmietanki kremówki,
- olej do smażenia chipsów
Por pokroić w krążki. Seler, ziemniaki i topinambur obrać i pokroić w kostkę, zachowując 1 większą bulwę topinamburu na chipsy.
W garnku stopić masło, dodać czosnek, pora, seler, ziemniaki i topinambur, całość dusić na niedużym ogniu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, gotować ok. 15-20 minut do miękkości warzyw.
W tym czasie na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej na wysokość co najmniej 2 cm. Pozostały topinambur pokroić w bardzo cienkie plasterki (najwygodniej użyć do tego mandoliny) i usmażyć na gorącym oleju, na średnim ogniu, do uzyskania chrupiących, złocistych chipsów. Chipsy z topinamburu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i oprószyć solą.
Zupę zdjąć z ognia, dodać tymianek i śmietankę, zmiksować blenderem na gładki krem. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać z chipsami z topinamburu.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Por pokroić w krążki. Seler, ziemniaki i topinambur obrać i pokroić na kawałki, zachowując 1 większą bulwę topinamburu na chipsy.
Do naczynia miksującego włożyć pora, seler, ziemniaki i topinambur, rozdrobnić 5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
Dodać masło, dusić 4 min/120°C/obr. 1.
Dodać bulion warzywny (lub 750 g wody i 1 łyżeczkę koncentratu bulionu warzywnego wykonanego w TM), gotować 20 min/100°C/obr. 1.
W tym czasie na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzać olej na wysokość co najmniej 2 cm. Pozostały topinambur pokroić w bardzo cienkie plasterki (najwygodniej użyć do tego mandoliny) i usmażyć na gorącym oleju, na średnim ogniu, do uzyskania chrupiących, złocistych chipsów. Chipsy z topinamburu wyjąć łyżką cedzakową i odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach i oprószyć solą.
Dodać tymianek i śmietankę, zmiksować 45 s/obr. 5-9, stopniowo zwiększając obroty. Na koniec doprawić zupę solą i pieprzem, wymieszać kopystką.
Zupę podawać z chipsami z topinamburu.
zupa z topinamburu |
1 komentarze
Pyszna zupka �� tak się cieszę, że znalazłam ten przepis i mój topinambur nie skończył jako frytki. Dziwię się, że mój komentarz jest pierwszym. Tak więc dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuń