Duszone owoce morza po tajsku
Dawno na blogu nie pojawiło się nic z kuchni tajskiej, pora więc nadrobić zaległości i zachęcić Was do przygotowania tej nieskomplikowanej, lecz pysznej potrawy. Owoce morza duszone w mleku kokosowym, z nutą trawy cytrynowej, chili i imbiru to danie idealne dla miłośników tajskich smaków. Do tej potrawy można użyć dowolnych owoców morza i wzbogacić je o kawałki ryb morskich. Ja użyłam gotowej mrożonej mieszanki owoców morza, kilku krewetek olbrzymich i kawałka polędwicy z dorsza.
DUSZONE OWOCE MORZA PO TAJSKU
(przepis na 2 porcje)
- ok. 300 g różnych owoców morza i ryb (u mnie mrożona mieszanka owoców morza, 5 obranych krewetek olbrzymich i ok. 80 g polędwicy z dorsza),
- 200 g mleka kokosowego,
- 2 cebulki szalotki,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
- 1/2 czerwonej papryczki chili,
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka tajskiej zielonej pasty curry,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- 1 łyżeczka pasty krewetkowej (opcjonalnie),
- szczypta mielonego galangalu (opcjonalnie),
- sól do smaku,
- świeża tajska bazylia lub liście kolendry do posypania
- cząstki limonki do podania
Owoce morza oczyścić, rybę pokroić na kawałki wielkości kęsa.
Łodygę trawy cytrynowej zmiażdżyć w kilku miejscach tłuczkiem do mięsa, aby podczas gotowania lepiej oddała aromat.
W woku rozgrzać olej, wrzucić posiekane szalotki, smażyć ok. 1 minuty, następnie dodać posiekany czosnek i chili oraz starty imbir. Całość smażyć kilkanaście sekund, następnie dodać pastę curry i pastę krewetkową, wlać mleczko kokosowe i dodać łodygę trawy cytrynowej. Całość gotować na niezbyt dużym ogniu ok. 10 minut, aż objętość mleczka zmniejszy się mniej więcej o połowę.
Wówczas dodać owoce morza i rybę oraz szczyptę soli, delikatnie przemieszać i gotować ok. 5 minut. Na koniec ewentualnie doprawić jeszcze odrobiną soli.
Duszone owoce morza podawać z dodatkiem ryżu i cząstek limonki, posypane posiekaną tajską bazylią lub liśćmi kolendry.
(inspirowane przepisem z książeczki "Z kuchennej półeczki. Kuchnia tajska" z moimi zmianami)
2 komentarze
Interesujacy przepis. Wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda ten przepis. Jak już odpocznę od świątecznej rybki to wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuń