Precle podwójnie serowe
Domowe precle to smaczna przekąska, którą w dość prosty sposób można przygotować w domu. Ale chrupiące, ciepłe precle nadziane serem, z nutą czosnku i pietruszki to prawdziwa petarda, która zrobi furorę na imprezie! Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest bardzo trudne, wystarczy jedynie nieco cierpliwości :)
Precle najsmaczniejsze są na ciepło, na szczęście można je przygotować dużo wcześniej :) Upieczone precle można zamrozić, a bezpośrednio przed podaniem zwilżyć wodą i odpiec 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Przepis bierze udział w konkursie na imprezowe przekąski z marką Kotlin "I LOVE KETCHUP". W przepisie użyłam mojego ulubionego ketchupu z czosnkiem i bazylią.
#kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen
PRECLE PODWÓJNIE SEROWE
(10 sztuk)
- 350 ml lekko ciepłej wody,
- 1 opakowanie suszonych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka soli,
- 600 g mąki,
- 3 łyżki oliwy,
- 300 g tartego sera (np. mozzarelli lub goudy),
- 1/2 szklanki startego parmezanu,
- 40 g stopionego masła,
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- ketchup Kotlin do podania (u mnie Kotlin czosnek i bazylia)
Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąką blat i rozwałkować na kwadrat (ok. 50 x 50 cm). Następnie kwadrat pokroić na 10 pasków. Wzdłuż każdego paska ułożyć startą mozzarellę lub inny ser, następnie skleić ze sobą boki tak, by ser znalazł się wewnątrz rulonu z ciasta. Powstały rulon skręcić i uformować precla. W ten sam sposób nadziać i uformować pozostałe precle.
Precle ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując kilkucentymetrowe odstępy (uwaga: wszystkie precle nie zmieszczą się naraz; konieczne jest pieczenie w dwóch partiach).
Stopione masło wymieszać z czosnkiem i natką pietruszki. Precle posmarować powstałą mieszanką i posypać parmezanem.
Piec w 200°C przez ok. 20 minut, do uzyskania złocistego koloru.
Precle podawać z dodatkiem ketchupu - najpyszniej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe :)
2 komentarze
smakowitości
OdpowiedzUsuńwyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuń