Obsługiwane przez usługę Blogger.

Policzki wołowe duszone w czerwonym winie + puree z batatów

By 19:03 ,

Policzki, zarówno wieprzowe jak i wołowe, od kilku lat zyskują coraz większą popularność. I nic dziwnego: odpowiednio przyrządzone, charakteryzują się niezwykle miękkim i delikatnym mięsem, które wręcz rozpływa się w ustach. Ja pokochałam policzki od pierwszego kęsa ze względu na ich aromat oraz lekką kleistość, która mnie akurat bardzo odpowiada. 
Najbardziej klasycznym sposobem przygotowania policzków jest ich duszenie w czerwonym winie. Tak oporządzone policzki są bardzo aromatyczne, a ich mocny smak doskonale współgra z delikatnym, lekko słodkawym puree z batatów. 

Przygotowanie policzków wołowych nie jest trudne, jednak należy uzbroić się w cierpliwość: aby mięso było bardzo miękkie, potrzebuje spędzić w piekarniku około 3 godziny. Nie jest to zatem propozycja na szybki obiad w ciągu tygodnia, znakomicie jednak sprawdzi się jako wykwintne weekendowe danie. 

Ja przygotowałam policzki w niedawno nabytym garnku żeliwnym, w którym można zarówno smażyć i gotować na kuchence, jak i piec w piekarniku. Jeśli nie macie garnka żeliwnego, po obsmażeniu mięsa i warzyw na patelni przełóżcie je do żaroodpornego naczynia z pokrywką. Jeśli jednak wolicie przygotować policzki tylko na kuchence, możecie dusić je w garnku o grubym dnie, na niewielkim ogniu. Należy jednak od czasu do czasu zamieszać potrawę, by zapobiec przywieraniu sosu do dna. Konieczne jest również monitorowanie ilości odparowującego sosu i w razie potrzeby podlewanie dania wodą.

policzki wołowe przepis

POLICZKI WOŁOWE DUSZONE W CZERWONYM WINIE + PUREE Z BATATÓW

(przepis na 6 porcji) 
  • 1,2-1,3 kg policzków wołowych, 
  • 2 marchewki, 
  • 2 cebule, 
  • 5 ząbków czosnku,
  • 330 ml wytrawnego czerwonego wina,
  • 2 łyżki posiekanego, świeżego tymianku lub 1 czubata łyżeczka suszonego,
  • 5 ziaren jałowca,
  • 8 ziaren czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe,
  • 1 nieduża pomarańcza,
  • 200 g wędzonego boczku w plastrach,
  • 500-700 ml bulionu wołowego,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • olej do obsmażenia policzków,
  • natka pietruszki do posypania
  • sól do smaku

puree z batatów: 
  • 800 g batatów, 
  • 1 łyżka masła, 
  • 2 łyżki śmietany 12%, 
  • sól i pieprz do smaku 
Policzki pokroić na mniejsze, 8-10 cm kawałki i umieścić je w szklanej misce. Czosnek pokroić w plastry, pomarańczę przekroić na pół, a następnie obie połowy na grube plastry. Dodać do miski z mięsem, posypać tymiankiem, jałowcem i ziarnami pieprzu. Zalać winem. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Marchewki i cebule obrać. Marchewki pokroić na 5 cm kawałki, a następnie przekroić je wzdłuż na pół. Cebule pokroić w piórka. Plastry boczku pokroić na 2-3 cm kawałki.
Policzki wołowe wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami. Oprószyć solą i mielonym pieprzem.
W garnku żeliwnym rozgrzać odrobinę oleju i partiami obsmażyć na nim mięso z obu stron na rumiany kolor. Policzki przełożyć na talerz, a w garnku rozgrzać jeszcze odrobinę oleju i podsmażyć na nim boczek, cebule i marchewki. Smażyć na małym ogniu, aż cebula nieco zmięknie. Wlać całą marynatę wraz z przyprawami i pomarańczami, doprowadzić do wrzenia i gotować minutę, zbierając osad z dna. Dodać policzki wraz z sokami i koncentrat pomidorowy, całość starannie przemieszać. Wlać tyle bulionu, aby mięso było przykryte. Garnek przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Piec przez 3,5 godziny. Po tym czasie wyjąć garnek. Usunąć i wyrzucić pomarańcze. Ostrożnie wyjąć kawałki mięsa i marchewkę, przełożyć na półmisek i przykryć folią aluminiową, aby zachować ciepło. Garnek postawić na kuchence i gotować ok. 10-15 minut bez przykrycia, aby nadmiar wody odparował i sos się zagęścił. Od czasu do czasu zamieszać, aby sos nie przywarł do dna. Gdy sos nabędzie odpowiedniej konsystencji, włożyć z powrotem mięso i marchewkę, przemieszać i posypać natką pietruszki.

Na około 30 minut przed końcem pieczenia mięsa obrać bataty i pokroić je w kostkę. Zalać wodą i ugotować do miękkości (ok. 15 minut). Bataty można również ugotować na parze. Ugotowane bataty utłuc tłuczkiem do ziemniaków razem z masłem i wymieszać ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. 

Policzki wołowe podawać z puree z batatów i ugotowanymi na parze zielonymi warzywami (np. brokułami lub fasolką szparagową). 


(na podstawie przepisu z książki „Mięsa. Najlepsze potrawy i marynaty” A. Mannig)

policzki wołowe duszone w winie

policzki wołowe przepis

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze