Polędwiczki w sosie grzybowym
Polędwiczki w sosie grzybowym to jesienna klasyka polskiego stołu. Wprawdzie dzięki mrożonym grzybom można cieszyć się ich smakiem przez cały rok, ale najlepiej według mnie ta potrawa smakuje właśnie jesienią.
Polędwiczki w sosie grzybowym doskonale uzupełnią kluski śląskie, choć oczywiście można je podać także z ziemniakami :)
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM GRZYBOWYM
(przepis na 4 porcje)
- 500 g polędwiczek wieprzowych,
- 1 cebula,
- 250 g świeżych lub mrożonych podgrzybków,
- 400 ml bulionu drobiowego,
- 100 ml słodkiej śmietanki 18%,
- sól i pieprz,
- mąka do obtoczenia mięsa +1 łyżka do zagęszczenia sosu,
- olej do smażenia,
- posiekana natka pietruszki do posypania
Cebulę posiekać. Grzyby starannie oczyścić i pokroić w grubą kostkę.
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry. Każdy plaster delikatnie rozklepać dłonią, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i krótko obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Obsmażone z wierzchu mięso przełożyć na osobny talerz i odstawić.
Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać grzyby , zmniejszyć ogień i dusić kolejne 2-3 minuty. Wlać bulion, włożyć z powrotem mięso i dusić pod przykryciem 20 minut.
1 łyżkę mąki wymieszać z ze śmietanką i kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać i gotować chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawić solą i pieprzem.
Podawać posypane natką pietruszki.
0 komentarze