Obsługiwane przez usługę Blogger.

Polędwiczki w sosie grzybowym

By 21:49 , , ,

Polędwiczki w sosie grzybowym to jesienna klasyka polskiego stołu. Wprawdzie dzięki mrożonym grzybom można cieszyć się ich smakiem przez cały rok, ale najlepiej według mnie ta potrawa smakuje właśnie jesienią. 
Polędwiczki w sosie grzybowym doskonale uzupełnią kluski śląskie, choć oczywiście można je podać także z ziemniakami :)




POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z SOSEM GRZYBOWYM 
(przepis na 4 porcje) 
  • 500 g polędwiczek wieprzowych, 
  • 1 cebula, 
  • 250 g świeżych lub mrożonych podgrzybków,
  • 400 ml bulionu drobiowego, 
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18%,
  • sól i pieprz, 
  • mąka do obtoczenia mięsa +1 łyżka do zagęszczenia sosu,
  • olej do smażenia, 
  • posiekana natka pietruszki do posypania 

Cebulę posiekać. Grzyby starannie oczyścić i pokroić w grubą kostkę. 
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na grube plastry. Każdy plaster delikatnie rozklepać dłonią, oprószyć solą i pieprzem i obtoczyć w mące. 
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i krótko obsmażyć mięso z obu stron na rumiany kolor. Obsmażone z wierzchu mięso przełożyć na osobny talerz i odstawić. 
Na patelnię wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu 2-3 minuty, aż się zeszkli. Dodać grzyby , zmniejszyć ogień i dusić kolejne 2-3 minuty. Wlać bulion, włożyć z powrotem mięso i dusić pod przykryciem 20 minut. 
1 łyżkę mąki wymieszać z ze śmietanką i kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać na patelnię i dokładnie wymieszać i gotować chwilę, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 
Podawać posypane natką pietruszki. 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze