Obsługiwane przez usługę Blogger.

Islandzkie ciasto bożonarodzeniowe

By 19:55 , , ,

Islandzkie ciasto bożonarodzeniowe to nic innego jak ucierana babka z rodzynkami, podrasowana nutą cytryny i kardamonu. Mimo swojej prostoty smakuje bardzo dobrze i świetnie komponuje się ze szklanką mleka lub ulubioną herbatą :) 
Jeśli macie ochotę na szybką i łatwą w przygotowaniu słodycz, która umili Wam nadchodzące grudniowe popołudnia, polecam Wam ten wypiek :)



ISLANDZKIE CIASTO BOŻONARODZENIOWE 
  • 250 g cukru pudru + do posypania ciasta
  • 180 g miękkiego masła 
  • 2 jajka 
  • 150 ml mleka 
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 
  • 300 g mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 100 g rodzynek 

Wszystkie składniki (masło, jajka, mleko) powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodać do niej po jednym jajku, za każdym razem dokładnie ucierając masę, a potem stopniowo wlewać mleko. Dodać skórkę z cytryny i kardamono. Rodzynki wymieszać z łyżką mąki i odłożyć, pozostałą mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Zmiksować krótko - tylko do momentu połączenia się składników. Na koniec dodać rodzynki i łyżką wmieszać je w ciasto. 
Podłużną keksówkę o dł. 20-25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto i wyrównać powierzchnię.
Ciasto pieczemy w 180° C przez 50-60 minut, aż wbity patyczek nie będzie obklejony surowym ciastem. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, a po ok. 15 minutach wyjąć z foremki i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. 
Na koniec oprószyć cukrem pudrem.


(przepis z książki Torty i ciasta na specjalne okazje, z serii Smaki świata. Złota kolekcja przepisów, znaleziony tutaj


Może zainteresuje Cię również

4 komentarze

  1. Pycha! Zrobię na swoje święta :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam rodzynki, więc skusiłabym się na duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Brzmi nieźle, a że uwielbiam kraje nordyckie to tym bardziej mam ochotę wypróbować. Już kilka razy korzystałam z przepisów na Twoim blogu i za każdym razem byłam bardzo zadowolona z efektów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :) Na Święta jak znalazł :) Dziękuję za dodanie do akcji skandynawskiej :)

    OdpowiedzUsuń