Śniadaniowa chałka z musli
Pyszna chałka z musli, czyli w zasadzie takie śniadaniowe 2 w 1. Doskonale smakuje z dżemem albo "czekośliwką", na którą przepis podam już niebawem ;) Do zrobienia chałki możecie wykorzystać swoje ulubione musli, choć najlepiej sprawdzi się takie z dużą ilością płatków owsianych i suszonych owoców, a niewielka ilością cukru.
ŚNIADANIOWA CHAŁKA Z MUSLI
- 300 g mąki,
- 300 ml lekko podgrzanego mleka,
- 40 g cukru,
- 40 g miękkiego masła,
- 12 g drożdży,
- 2 garście musli,
- jajko do posmarowania chałki,
- płatki migdałowe do posypania
Do kubka wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wymieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać ok. 50 ml mleka i 1 łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na ok. 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Do miski przesiać pozostałą mąkę, dodać bąbelkujący zaczyn, pozostałe mleko, pozostały cukier i masło. Całość wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera z hakowatymi końcówkami, aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Dodać musli i ponownie wyrobić, tak aby dobrze połączyło się z ciastem. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki o długości około 30 cm (najlepiej, jeśli będą nieco cieńsze na końcach i grubsze pośrodku) i przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Końce wałków złączyć ze sobą, zapleść jak warkocz, a końcówki również zlepić razem. Splecioną chałkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie chałkę posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
Chałkę piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego wkruszyć drożdże, wlać mleko, dodać cukier i masło, podgrzać 2 min/37°C/obr. 1. Dodać mąkę, wyrobić 2 min/interwał. Dodać musli, wyrobić 1 min/interwał. Ciasto przełożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 50-60 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, uformować wałki o długości około 30 cm (najlepiej, jeśli będą nieco cieńsze na końcach i grubsze pośrodku) i przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Końce wałków złączyć ze sobą, zapleść jak warkocz, a końcówki również zlepić razem. Splecioną chałkę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Następnie chałkę posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami migdałów.
Chałkę piec w 180 stopniach przez około 30 minut.
1 komentarze
wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń