Czekośliwka
Czekośliwka znana jest również jako "nutella ze śliwek" chociaż z prawdziwą nutellą niewiele ma wspólnego. W zasadzie jest to nic innego jak powidła z dodatkiem kakao. W bogatszej wersji warto dodać także nieco prawdziwej czekolady i odrobinę cukru waniliowego. Czekośliwka to bardzo fajne i smaczne smarowidło, które każdy może wyczarować w swoim domu, o ile posiada się blender lub maszynkę do mielenia mięsa oraz... odrobinę cierpliwości ;)
CZEKOŚLIWKA (NUTELLA ZE ŚLIWEK)
(przepis na 3 słoiki)
- 1 kg wydrylowanych śliwek węgierek,
- 200-250 g cukru (ilość zależy od słodkości śliwek),
- 2 łyżki kakao,
- 40 g czekolady deserowej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
Śliwki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa albo umieścić w wysokim garnku i dokładnie zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, gotować na małym ogniu kolejne 30 minut. Dodać kakao i czekoladę, gotować do uzyskania pożądanej gęstości, pamiętając jednak, że po ostudzeniu czekośliwka jest bardziej gęsta niż na gorąco.
Gorącą czekośliwkę przelać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić o odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć śliwki, zmiksować 1 min/obr. 10, następnie gotować 30 min/100°C/obr. 2. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao i czekoladę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 30 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej gęstości, pamiętając jednak, że po ostudzeniu czekośliwka jest bardziej gęsta niż na gorąco.
Gorącą czekośliwkę przelać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić o odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.
0 komentarze