Obsługiwane przez usługę Blogger.

Czekośliwka

By 11:10 ,

Czekośliwka znana jest również jako "nutella ze śliwek" chociaż z prawdziwą nutellą niewiele ma wspólnego. W zasadzie jest to nic innego jak powidła z dodatkiem kakao. W bogatszej wersji warto dodać także nieco prawdziwej czekolady i odrobinę cukru waniliowego. Czekośliwka to bardzo fajne i smaczne smarowidło, które każdy może wyczarować w swoim domu, o ile posiada się blender lub maszynkę do mielenia mięsa oraz... odrobinę cierpliwości ;)



CZEKOŚLIWKA (NUTELLA ZE ŚLIWEK)
(przepis na 3 słoiki)
  • 1 kg wydrylowanych śliwek węgierek,
  • 200-250 g cukru (ilość zależy od słodkości śliwek),
  • 2 łyżki kakao,
  • 40 g czekolady deserowej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)

Śliwki przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa albo umieścić w wysokim garnku i dokładnie zmiksować blenderem. Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać cukier i cukier waniliowy, gotować na małym ogniu kolejne 30 minut. Dodać kakao i czekoladę, gotować do uzyskania pożądanej gęstości, pamiętając jednak, że po ostudzeniu czekośliwka jest bardziej gęsta niż na gorąco.
Gorącą czekośliwkę przelać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić o odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia.


PRZEPIS NA THERMOMIX
Do naczynia miksującego włożyć śliwki, zmiksować 1 min/obr. 10, następnie gotować 30 min/100°C/obr. 2. Dodać cukier, cukier waniliowy, kakao i czekoladę, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować kolejne 30 min/100°C/obr. 3 lub do uzyskania pożądanej gęstości, pamiętając jednak, że po ostudzeniu czekośliwka jest bardziej gęsta niż na gorąco.
Gorącą czekośliwkę przelać do wyparzonych słoiczków, mocno zakręcić o odwrócić do góry dnem. Pozostawić do ostygnięcia. 

Może zainteresuje Cię również

0 komentarze