Owsianka budyniowa z cukinią
Jakiś czas temu zamieściłam przepis na owsiankę a la ciasto cukiniowe, czyli czekoladową owsiankę z dodatkiem cukinii. Było to tak dobre śniadanie, że zachęciło mnie do dalszych eksperymentów na temat cukinii w owsiance. Cukinia ze względu na swój neutralny smak sprawdza się świetnie w każdej roli i mimo że pomysł owsianki z dodatkiem cukinii może niejednej osobie wydawać się dziwaczny, to zapewniam Was, że jest ona w tej owsiance praktycznie niewyczuwalna, za to czyni owsiankę jeszcze zdrowszą, a przy tym mniej kaloryczną (cukinia dodaje objętości, a sama w sobie kalorii ma minimalną ilość).
Ja użyłam tutaj żółtej cukinii, której kolor bardziej pasował mi do waniliowego budyniu, ale z powodzeniem możecie użyć także popularnej zielonej cukinii – smak będzie dokładnie ten sam :)
OWSIANKA BUDYNIOWA Z CUKINIĄ
(2 porcje)
- 2 szklanki mleka,
- 4 łyżki płatków owsianych (użyłam błyskawicznych),
- 150 g cukinii,
- 2 łyżeczki niesłodzonego budyniu waniliowego w proszku,
- 2-3 łyżeczki ksylitolu (lub cukru lub innego słodzidła),
- świeże owoce do dekoracji
Odlać 1/3 szklanki mleka, a pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać płatki owsiane, drobno startą cukinię i cukier. Całość gotować, mieszając, około 3-5 minut, aż płatki będą miękkie i owsianka zacznie gęstnieć.
Budyń rozmieszać w odlanym mleku i wlać do owsianki, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze 1-2 minuty, aż owsianka osiągnie pożądaną przez nas konsystencję.
Podawać z dowolnymi owocami.
3 komentarze
pyszna musi być taka owsianka. Uwielbiam budyń i płatki owsiane:) Jeszcze nie próbowałam takiej owsianki z cukinią:)
OdpowiedzUsuńSwietne połączenie!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Z cukinią? Koniecznie musze spróbować. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog. :) https://jaglusia.wordpress.com/